Cukorbeteg a családban, az ismerősök között. Tudtatok már másoknak segítséget nyújtani, vagy szorultatok mások segítségére?

KérdésekCukorbeteg a családban, az ismerősök között. Tudtatok már másoknak segítséget nyújtani, vagy szorultatok mások segítségére?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

Kerültetek e Ti, vagy közeli ismerősötök a családban, vagy nyilvános helyen kényelmetlen helyzetbe, pl rosszullét? Kaptatok e segítséget, vagy esetleg Ti segítettetek e már másoknak. Ha igen hogyan tettétek, teszitek. Önzetlenül, szakszerűen, határozottan, vagy éppen ellentmondást nem tűrő módon?

26 Válasz
Best Answer
Julcsi answered 11 év ago

 A mi családunkban halmozottan fordul elő a cukorbetegség. Édesanyámék mind a 4-n cukorbetegek voltak. Mi 8-n vagyunk testvérek és 5-n cukorbetegek. Én lettem a legfiatalabban és korábban cukorbeteg,23 éves koromban a 2. terhességem alatt. Jó tanácsokkal tudjuk egymást ellátni mert étkezni élni senki helyett nem tudunk. Ki-ki a maga módján elfogadja a másik véleményét vagy betartja! A bőrét mindenki maga viszi a vásárra! De azért jó fiúk, általában hallgatnak a jó szóra. 

Marika answered 11 év ago

Az én húgom nem cukorbeteg ,de a mi családunk többszörösen terhelt ezzel a betegséggel anyai ágon miden nő rokon cukorbeteg . Azt elértem már Nála , hogy vett magának egy vércukormérőt ( Trendet) és naponta párosan mér hol reggel , este és így tovább . A másik a cukor használata , nagyon édesen sütött , főzött most édesítőt használ ő is . Megijedt mert egy-két esetben mértem neki 8-10 közeli cukrokat . Adtam Neki füzeteket , hogy olvasson erről az alattomos sunyi betegségről , étrendi tanácsadó füzetet , lábápolásról prospektust és , hogy én hogyan csinálom mindig elmondom . Azóta sokkal jobban érzi magát . Mindig a megelőzésről beszélek , mert én az anyukám betegségéből nagyon sok tapasztalatot szűrtem le és nem akarom , hogy Őis így járjon. A megelőzés a legfontosabb , aki még megteheti !!!!!!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

Szervusz Marika!
Igazad van… megelőzés.. ha lehet… segíteni, tanácsot adni, odafigyelni a másikra!
mert csak mi tudjuk -már betegek-, hogy mi ez.!!! 🙁

Most látom, és sajnálom, hogy nem tudtam meg a szomszéd nénim cukorbetegségéről anno… milyen jó lett volna tudnom dolgokat.
Annyit tudtam, hogy cukorbeteg, hogy örökké magas volt neki. de nem si csodálkozom rajta. A lánya szőlőt, meg narancsot hozott neki örökké, meg cukros üdítő italokat! 🙁

Tudjátok az jutott eszembe, hogy aki 20-30-40 éve cukorbeteg, nem csömörlik meg mindentől?? nem egészen az ételekre gondolok, hanem a tortúrára… hogy mérjek, mit egyek, stb???

Sára Biró answered 11 év ago

Nektek cukorbetegeknek kell felhívni a figyelmet a megelőzésre, és arra hogy ha valakinek a családjában előfordult a cukorbetegség, vagy magas vérnyomásos, vagy  túlsúlya van , vagy  keveset mozog………. menjen szűrésre,vagy legalább mérjen néhányszor vércukrot.  Nem kell szégyellni azt, hogy cukorbeteg valaki, hisz ez nem szégyen , ez népbetegség!!!  Ha beszélünk róla , akkor az is meghallja aki nem foglalkozik vele.
Ne unjatok egy -egy hasznos tanácsot adni egymásnak. Igen "tortúra" az biztos, hogy macerás dolog, de ha belegondolunk ennél sokkal rosszabb betegség is van, ezt legalább szinten lehet tartani, ha oda figyelünk.

Sára Biró answered 11 év ago

 Többiek, vélemény??

Krisztina Kiss answered 11 év ago

 Én igazábol anyosomnak probálok segiteni azzal , hogy mindig figyelek itt nagyon sok mindent meg tanultam és Sáritol nagyon sok segitséget kaptam. Csak hát anyosom nagyon nehéz eset-:)) ezerszer elmondomakkor sem!! Ritkán fogadja a tanácsot   .Sajnos meg is látszik….

Halász Gabriella answered 11 év ago

A nászasszonyom ma boldogan újságolta, hogy "megúszta" az inzulint…. azaz a doki azt mondta, hogy a 7-es érték az jó.. elfogadható. Marad a napi kétszeri bogyó… és mondta neki, hogy korábban vegye be a gyógyszert reggel, ne pedig délelőtt 10-kor.. ami azt jelenti, hogy korábban kell felkelnie!!! … ami nem akaródzik neki! 🙁

Kiderült, hogy nekem volt igazam… a két gyógyszer közti idő túl sok.. elmegy a hatás! 🙁

Halász Gabriella answered 11 év ago

Félig-meddig sikerélményem van! 🙂

Tegnap felhívott a nászasszonyom és kérdezte, hogy ebéd után mikor mérje a cukorját.
Meg elmondta, hogy mit fog ebédelni. Az ennivalója jóformán semmi szénhidrátot nem tartalmazott! 🙁 … így ajánlottam neki, hogy a kelkáposzta főzelékhez és a zöldségleveshez egyen pár dkg kenyeret is.

Elmondtam neki, hogy szerintem az ajánlott 1 óra, az kevés az evés utáni cukorméréshez! 🙁 Nem értem miért mondta neki a doki ezt az időt! 🙁

Ajánlottam neki, hogy Ő is vezessen legalább egy füzetet, hogy mikor mennyit mért (még ha nem is rendszeresen méri a cukorját… no meg épp ezért… szerintem), írja fel. Írja azt is, hogy épp akkor mit evett. Mennyi a vérnyomása, beteg volt-e épp, vagy hogy van-e valami front.


Kíváncsi vagyok mit fog ebből az ajánlott dolgokból megfogadni.

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella terheseknek javasolt étkezést követően 1 órával mérni a vércukrot.
Majd számolj be, hogy mire ment? 

Halász Gabriella answered 11 év ago

Sárika!... a nászasszonyomról van szó! 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

 Én tudom:-) , csak azért írtam, hogy van olyan eset amikor 1 óra múlva kell nézni a vércukrot 🙂