Cukorbeteg a családban, az ismerősök között. Tudtatok már másoknak segítséget nyújtani, vagy szorultatok mások segítségére?

KérdésekCukorbeteg a családban, az ismerősök között. Tudtatok már másoknak segítséget nyújtani, vagy szorultatok mások segítségére?
jaskó kérdezte ennyi ideje: 11 év

Kerültetek e Ti, vagy közeli ismerősötök a családban, vagy nyilvános helyen kényelmetlen helyzetbe, pl rosszullét? Kaptatok e segítséget, vagy esetleg Ti segítettetek e már másoknak. Ha igen hogyan tettétek, teszitek. Önzetlenül, szakszerűen, határozottan, vagy éppen ellentmondást nem tűrő módon?

26 Válasz
Best Answer
Julcsi answered 11 év ago

 A mi családunkban halmozottan fordul elő a cukorbetegség. Édesanyámék mind a 4-n cukorbetegek voltak. Mi 8-n vagyunk testvérek és 5-n cukorbetegek. Én lettem a legfiatalabban és korábban cukorbeteg,23 éves koromban a 2. terhességem alatt. Jó tanácsokkal tudjuk egymást ellátni mert étkezni élni senki helyett nem tudunk. Ki-ki a maga módján elfogadja a másik véleményét vagy betartja! A bőrét mindenki maga viszi a vásárra! De azért jó fiúk, általában hallgatnak a jó szóra. 

jaskó answered 11 év ago

11 évig vezettem cukorbeteg egyesületet. Sokat láttam, sokat próbáltam, de egyet soha. Soha nem próbáltam "orvosként" viselkedni. Soha nem adtam megfellebezhetetlennek tűnő tanácsot senkinek. Csak azt mondtam, mondhattam, hogy nálam ez így működik, működött, vagy éppen kudarcot vallottam vele. Tapasztaltam, hogy az öntudatlan állapotot kivéve, amikor nincs mese, tenni kell a dolgunk, segíteni csak azon lehet, aki igényli, kéri és legfőképpen el is fogadja a segítséget. Reménytelen esetekben, reménytelen emberekkel szemben tehetetlenek vagyunk. Mindenki a saját sorsának kovácsa, építője, vagy akár megrontója. Ha van kedvetek írjatok sikerről, vagy akár kudarcról is, mert mindenből lehet tanulni!

Sára Biró answered 11 év ago

 Nagyon jó kérdés szerintem mindenki életében volt már olyan, hogy segítségre szorult, vagy máson segített.Itt az oldalon nap mint nap azt tesszük. Fontos a tapasztalat megosztása,mert azzal másokon segíthetünk! Írjatok személyes tapasztalatokat. 
Nekem öröm a visszajelzés, hogy a keva olvasása segített ebbe-abban,de még jobban örülnék ja le is írnátok! Köszönöm, köszönjük:-)

Halász Gabriella answered 11 év ago

Én elég rendszeresen próbálom a nászasszonyomat "oktatni"… de finoman! 🙂

Sajnos csak most kezdett törődni az evészetével, hogy a dokija "megfenyegette", hogy ha 7 fölé megy a 3 havi ellenőrzésen az értéke, akkor inzulint kap!!!

Na most azt mondja odafigyel, hogy keveset egyen, de szerintem rosszul teszi, mindezt.
Napi 3-szor eszik!!!
Van amikor csak levest, tehát nem elég szénhidrátot.
Napi kétszer kell szednie a gyógyszert a cukorjára.

nem méri a cukrot sem, és azt sem, hogy mennyit eszik, nem számol, pedig a saját elmondása szerint pár évvel ezelőtt -akkor még itt lakott Budapesten- megmondták neki, hogy mennyi szénhidrátot ehet naponta.
Azt mondja, hogy a farmosi doki nem mondott semmit sem neki, így ezzel nem is foglalkozott! 🙁

Én meg csak lesek, és nem sokra megyek a tanácsaimmal. -(

Mondom neki, hogy 5-ször egyen keveset, akkor talán fogy is, meg nem lesz reggel 9 és 10 között az értéke! 🙁

Ma azt mondta, hogy akkor kel fel, amikor ébred, 10 óra körül! 🙁
Mondom neki, hogy hány óráig tart a gyógyszer hatása…tudja?? azt mondta nem tudja..

Mondjuk nem értek a gyógyszeres kezeléssel járó étkezések számához, meg egyebekhez, de azt gondoltam, hogy talán, ha legalább az evések számát betartaná, jobb lenne neki.

Valahogy nem érti meg, hogy egy üres leves nem elég, hogy nem akkor kellene neki ennie, amikor már szédül! 🙁

Pedig vagy 10 éve cukros! 🙁

Azért mérges is vagyok rá valahol, mert amikor én cukros lettem, összeszedtem egy csomó prospektust, meg mindent, táblázatot, és ami nekem nem kellett, odaadtam neki… bele sem néz! 🙁

Hát Sára!!!… minden elismerésem a tiétek, ha ilyen betegekkel találkoztok és nem hordhatjátok le a sárgaföldig őket, türelmeseknek kell lennetek velük, meg még el is kell viselni a sok hülyeséget, amit mondanak, amikkel próbálják magyarázni a tetteiket!!!

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Gabriella először is köszönöm:-)
Lényegében a nászasszonyodnak a rendszert kellene megszoknia, reggel egyen egy Abonettet és ha többet nem szeretne nem gond, a kis étkezésre meg elég egy alma, vagy egy kefir, főleg,ha fogynia kell. Viszont  fontos lenne étkezés után 1,5 ó.  is vércukrot mérni. 
Gyakori tapasztalat, hogy reggel mindenki megméri a vércukrot , aztán napközben nem.Gabriella Te most milyen rendszerben mérsz ? (tudjuk, hogy 4x adsz inzulint)

katalin answered 11 év ago

 Én sok mindent megéltem apukám mellett.Neki nagyon sokszor volt hipoja eszmélet vesztéses is mikor orvost kelett hivni.A nyukám jol kezelte az ilyen dolgokat.Én hála isten még mindig idöben észre vettem ha rosszul vagyok.De ha arrol lenne szo biztos önzetlenül segitenék bárkinek.De még eddig máshol nem találkoztam ilyennel.

Halász Gabriella answered 11 év ago

A nászasszonyom elég zűrös nő! 🙂
nem hajlandó Korpovitot enni, mert az nem jó.. mondja Ő. Aztán Abonetet sem, mert az sza….r! 🙂 Almát sem eszik, mert nem szereti.. csak a banán jöhet szóba.
Néha süt magának kenyeret – azt legalább elértem nála! :-), meg hogy vegyen Sussinát magának, azzal édesítsen.
Néha eszik joghurtot, na abba érdekes belereszeli az almát.
Azért nem mér -jóformán egyáltalán,- mert hogy drága… Ő nem kap hozzájárulást a tesztcsíkhoz, mint én az aki inzulint adok be magamnak.

Én mérek reggel, délben, este és az éjjeli inzulin előtt. Ezek az időpontok tutik. Aztán néha, amikor kíváncsi vagyok, hogy mondjuk egy cipekedés, vagy egy nagy sütés-főzés utáni kóstolgatás után, hogy is állok! 🙂
De nem egyszer megmérem amikor délelőtt rámtőr a nagy álmosság… azt is kíváncsiságból, mert sokáig azt gondoltam, hogy biztos azért alszom, mert magas a cukrom… hát nem!… meg is lepődtem ezen.
Azt hiszem inkább alacsony a vérnyomásom.

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella és étkezés után nem mérsz? Ezt figyeltük meg az utóbbi időben, hogy sok beteg rengeteget mér,  és mindig étkezés előtt és lefekvéskor. Mi van étkezés után, ha krumplit eszel, vagy ha káposztát? 

Halász Gabriella answered 11 év ago

De szoktam mérni….leginkább az ebéd után, vagy a vacsora után. Mert tudom, hogy délután már kevesebbet mozgok.

Most már úgy tervezem a napjaimat -ha lehet-, hogy délutánra is hagyok valamit, amit akkor intézek el.
Na meg ha az inzulin előtt nem magas a cukrom, akkor ritkábban mérem meg evés után.

Ha krumplit eszem, akkor eszem hozzá olyat, ami lassan szívódik fel...ha káposztát eszem, akkor meg eszem hozzá rozskenyeret. mert max. székelykáposztát eszem! 🙂

Pld. a hétvégén krumplit ettem, de pároltam hozzá mexikói zöldségköretet, és még ettem hozzá savanyúságot! 🙂

Ma ha minden igaz hamburgert fogok ebédelni -de nem biztos- de a zsömle korpás lesz, és van benne teljes kiőrlésű rozsliszt is. na és természetesen csalamádéval eszem majd.
De gondolkodom a diós tésztán is, ami megint természetes durum lisztből készült! 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

 Na ilyenkor érdemes étkezés előtt, illetve étkezést követően 1,5 órával mérni.

Sára Biró answered 11 év ago

 Többiek segítettek másokon,kaptatok segítséget?
Persze itt nem csak arról beszélünk,hogy egy hipó alkalmával segítséget nyújtunk, hanem arról,hogy elmeséljük másoknak, hogy mit nem tettünk jól  pld. a kezdetek-kezdetén , vagy milyen jó dolgokat tapasztaltunk az évek során , ami esetleg másoknak is segít….