Arra voltam kíváncsi, hogy a finomítatlan nádcukor mennyivel jobb, mint a fehérített répacukor.
Egy helyen (nem itt!), a következő válaszokat találtam. Nem fűzök hozzá semmit.
1. Ugyanolyan rossz, mint a répacukor. Ugyanaz van benne.
2. Egyél gyümölcs vagy szőlőcukrot.
Egyre érdekesebb dolgokat találok. Pl. az egyik webhelyen említik a nyírfacukrot, s felsorolják az előnyös tulajdonságait. Majd így folytatja az író: A másik nagy újdonság pedig a Xilit. Mitől másik? Az egyik nyírfacukor magyar elnevezéssel, a másik nyírfacukor latin(os) elnevezéssel. Mindkettő xilitol.
A finomítatlan nádcukor előállításánál a cél az, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. Ez a fő különbség, ami a nádcukornak egy különös aromát és egy jellegzetes színt biztosít. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. Viszont szénhidráttartalma és energiatart.-a ugyanolyan magas,mint a finomított cukoré,cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása és egészségeseknek is csak mértékkel.