CH tolerancia

KérdésekCH tolerancia
jaskó kérdezte ennyi ideje: 12 év

Tapasztaltatok már olyan élethelyzetet, hogy bizonyos mennyiségű (napi össz) CH elfogyasztása után emésztési zavarok lépnek fel?

13 Válasz
Best Answer
Györgyné Harasztia answered 12 év ago

Sajnos én is tapasztaltam , nálam is hasmenés formájában jelentkezett,még most is előfordul ha kicsit is nem figyelek oda.Köszi Jaskó a tájékoztatást.Én eddig azt hittem, hogy a Meforal az oka a dolognak.

jaskó answered 12 év ago

Pár évnyi kínlódás és mindenféle orvosi vizsgálatok eredménytelenségét követően magam jöttem rá a következőkre. Volt egy időszak, amikor egy bizonyos mennyiségű CH (kb napi 160-170gr) elfogyasztása fölött szinte egy erjedéses folyamat indult meg az emésztőrendszeremben. Ezt pedig hányás és hasmenések sorozata követte. Párszor még kórházba is kerültem miatta. Még vastagbél daganatot is kerestek. (nem találtak). Minden leletem negatív lett, gyógyszerek nem használtak, orvosaim tanácstalanok voltak. Ekkor került a feleségem kezébe a Dr Oláh ASndor reformkonyha című könyve. Itt találkoztunk először a szervezet (cukorbeteg) CH tűrőképességével. Esetemben a már említett mennyiség fölött elfogyasztott CH által beindított erjedéses folyamat okozta ezt a gondot. Ki kellett tapasztalni a mennyiség és a minőség határait. Miután ezb sikerült, a panaszaim megszüntek. Érdekes volt, hogy közben , amíg a problémás időszakom zajlott, a cukorszintem nem emelkedett meg vészesen. Ja és ez is a humán inzulin adagolása mellett, a napi 6X étkezés idején következett be. Azóta kínosan vigyázok az ételeim CH tartalmára, mert ha hibázok, még most is kiüt. Van ennek egy érdekes következménye. Ha hasmenés van, ugye sok folyadék és főtt krumpli (magas glikémyás index) A szervezet kezdi veszíteni a vitamin tartalékait és a gyors cukorszint emelő hatású krumpli fogyasztása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Totális kimerültség és fáradtság érzet, valamint nagyon ingadozó cukorszint a következmény. Érdemes tehát erre az apróságra is odafigyelni. Sok kellemetlen pillanat megelőzhető ezáltal.

jaskó answered 12 év ago

Amiket leírok, azok természetesen nem megfellebezhetetlen és kizárólagos tények, habnem a saját tapasztalataim. Ezekkel szeretnék hozzájárulni, segítséget nyújtani a váratlan és esetleg megmagyarázhatatlannak tűnő változások megértéséhez. Sokszor nagyon apró dolgokon múlik egy kínos helyzet megoldása. Érdemes tehát vezetni a diabetesz naplót, minden eseményt rögzíteni és az ismétlődések alkalmával összegezni a tapasztalatokat. Így akár egyénileg, de az orvossal konzultálva sokkal hamarabb el lehet jutni a megoldáshoz. Nekem nagyon sok problémás helyzetet sikerült így  (többet önállóan, segítség nélkül) megoldani.

Sára Biró answered 12 év ago

Köszönjük szépen Jaskó,hogy ezt megosztottad velünk. Nem hiába mondjuk,hogy érdemes a naplót vezetni(bizony sok beteg nem vezeti), és abba beírni azt,ha időnként magas a vércukor érték,akkor éppen mit ettetek,vagy ha plusz inzulint adtatok azt is be lehet írni. A napló vezetést nem helyettesíti a Dcont.hu sem!

Sára Biró answered 12 év ago

 Tapasztalat?

Sára Biró answered 11 év ago

 ?

Halász Gabriella answered 11 év ago

Nekem mostanában inkább székrekedésem van! :-(… de azért kétnaponta megyek a mellékhelyiségbe!

Hál’Istennek mióta kezelve van a cukrom ritkán fordul elő,
hogy hasmenésem van, nem úgy mint előtte! 🙁 Max. ha valami vírust elkaptam.

És vezetek naplót… mindent felírok, ami nem megszokott!!!

A naplómba vezetem azt is, hogy
mikor milyen kenyeret sütök, mert akkor azt is eszem! 🙂 ha netán csak graham liszttel keverem a kenyér lisztet, akkor azt, ha pld. teljes kiőrlésű rozsliszt is van a kettő mellett, akkor azt is. Van olyan, hogy 4 fajta lisztből sütök kenyeret, zsömlét, vagy bagettet. (Graham, rozsliszt, kenyér liszt, ill. tönköly liszt) na persze ez ritkábban van. Még azt is, hogy tettem e bele magokat, vagy zabpelyhet, vagy szárított búzacsírát, ill. korpát.
Azért írom fel mindezeket, mert mindegyik kenyérnek, akkor más és más a szénhidrát tartalma!

Sára Biró answered 11 év ago

 Gabriella melyik kenyér emeli meg a legkevésbé a vércukrodat?

Halász Gabriella answered 11 év ago

Sára!
Nekem ezek közül egyik sem! 🙂
Kipróbáltam és kiszámoltam különnöző varriációban. 1-2 gr eltérés volt csak köztük.
Persze, azt hiszem nem egyformán reagál a szervezetünk a dolgokra.

A legfinomabb(ízre) és leglevegősebb a graham kenyér liszt keverékéből készül, de ez inkább annak köszönhető, hogy a graham liszt eleve nagyobb szemcse méretű mint a többi.

Ha igazán különlegeset akarok enni, akkor keverem a különböző liszteket -rozsliszt-graham- és tönköly, illetve feltétlenül kell hozzá a kenyérliszt! Ekkor teszek hozzá kenyérfűszer keveréket -ha van otthon-, ha nincs akkor csak őrölt köményt, illetve szárított kovászt. (Az az igazság, hogy a kovásszal bajban vbagyok, mert elég macerás! :-(.. tehát  megveszem (lusta Gabi!! 🙂 ) a bio boltban, vagy a DM-ben.

De a legkevesebb szénhidrát a

graham lisztben van:   10 dkg-ra vetítve:     60,0 gr
– a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztben:                  63,9 gr
– teljes kiőrlésű rozslisztben:                                66,0 gr
– a tönkölybúza lisztben                                      67,8 gr és
a Nagyi titka kenyérlisztben:                               70,0 gr

Pityu answered 11 év ago

A boltokbn kapható kenyerek CH.-ját így írják a csomagolásokra:

  • Graham 1 szelet: 9,3
  • Graham fehértói: 10,3
  • Korpás, Vita sütőtől: 13,8
  • Marcal-menti teljeskiőrlésű: 12,2
  • Rozsos kenyér: 14
  • Teljeskiőrlésű tost: 12,7
  • Forma, teljeskiőrlésű: 15,8