Buszon rosszul vagyok.

KérdésekBuszon rosszul vagyok.
Igazi Henrietta kérdezte ennyi ideje: 11 év

2 éve diagnosztizáltak chron betegséggel,állando hasmenésem voltés gyomorgörcsöm,kaptam rá gyogyszereket meg diétázok és jobb lett.De az idén januárba megint a buszon elért a hasmenés meg kellett állitanom a buszt és az egyik vendégláto  helyiségbe futottam el.Azota az esett ota mindig gyomor idegem van a buszon,de csak este amikkor az utolso busszal jövök haza,de nem mindig vagyok rosszul. Hogy tudnám ezt le küzdeni?nem akkarok gyogyszert szedni.kérem segitsennek.

3 Válasz
Szabó Eszter answered 11 év ago

Kedves Henrietta!

Már maga a Chron-betegség is egy szorongásos alapú pszichoszomatikus betegség. Az jó dolog, hogy ezt sikerült gyógyszerekkel rendbe tenni.
Az ismételt hasmenéssel kapcsolatosan a következőket kellene végiggondolni:
– a januári hasmenés vajon egy rossz étkezés, esetleg vírus vagy stressz miatt volt-e? (gyanítom, hogy valamelyik az első kettőből, mivel azóta nem jelentkezett)
– Mi igazolja és mi cáfolja azt, hogy ismételten jelentkezne a hasmenés, ami a fenti leírás szerint nem történt meg.

Fontos azt tudni, hogy nagyon sok ember tart attól, hogy ha hosszabb útra indul, akkor ki fogja-e bírni wc-használat nélkül. Ez nem jelent egészen addig problémát, amíg a mindennapi életvitelt nem befolyásolja, magyarul nem ez alapján kezdi el az ember szervezni az útjait, míg végül aztán már ki sem mozdul otthonról. Ez az utóbbi, ha jól értem, még nem áll fenn.

Javasolnám egy önismereti tréningen való részvételt, vagy esetleg pszichoterápiát,melynek rész lehet a Chron-betegség hátterének feltárása is. De fontos tudni, hogy mindegyik "melós dolog", azaz nem lehet elkerülni az önmagunkkal, félelmeinkkel való szembenézést, ami bizony néha nagyon nehéz tud lenni, és sok könnyet csalhat elő az ember szeméből. De megéri. 🙂

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Henrietta üdvözlünk a körünkben és egyben köszönöm Eszter, hogy volt egy kis időd és írtál a Henriettának.

Sára Biró answered 11 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/808/