Bőrgombásodás!

KérdésekBőrgombásodás!
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.A betegséget olyan kórokozó, mikroszkopikus méretű gombafajok okozzák, melyek a bőr felszínét, annak életjelenségeket nem mutató részeit (a hám felső szarurétege, a haj, a testszőrzet, a körmök) támadják meg. A betegség testi kontaktus, közvetlen érintkezés útján terjed, tárgyak jellemzően nem közvetítik a gombás fertőzéseket.A különböző fajok jellemzően más-más testrészeket betegítenek meg. Egyes fajok kifejezett gyulladásos jelenségeket okoznak, úgymint az érintett bőrterület kipirosodása, fájdalma, duzzanata, melegsége, kialakulhatnak fájdalmas hólyagok vagy nedvező felrakódások. Más esetekben a gombás megbetegedés szinte nem is ismerhető fel, csak kissé kiemelkedő szélű, időnként hámló foltok tapasztalhatók a bőr érintett területein.

3 Válasz
Violetta Varga answered 13 év ago

 Külön érdemes foglalkozni a Candida (albicans) nevű gombával, mely napjainkban "divatos" betegségnek számít. Ez a gomba mindenütt előfordul, betegséget viszont csak akkor okoz, ha számára kedvező környezetben szaporodásnak indulhat. Leggyakrabban bőrtüneteket vált ki, de legyengült beteg esetén a szervezetbe bekerülve szisztémás betegséget okozhat, melynek kezelése igen nehéz.Hajlamos Ön a gombás fertőzésekre?Az immunrendszer működésének megváltozása és gyengülése miatt gombás megbetegedésekre általánosságban a következők hajlamosítanak, elsősorban a Candida esetében.Nedves, nehezen tisztán tartható bőrfelületek.Nem megfelelő higiénia, nem kellően higiénikus nyilvános helyek (uszoda, gyógyfürdő, edzőterem).Szájon át szedett antibiotikumok és ún. szteroid készítmények, daganatellenes szerek.Elhízás, cukorbetegség.Hormonális betegségek.Leromlott és legyengült állapot.Terhesség.Hogyan ismerjük fel a gombásodást?Az arc gombás fertőzésére jellegzetes rózsaszín, kör alakú, hámló elváltozások utalnak, melynek széle kiemelkedő. Gyakran az alakja spirális formát ölt, mivel a jelenség közepe kezd hamarabb gyógyulni, míg a széli részek felé tovább terjed a betegség.A fejbőr és a haj gombásodása leginkább gyermekeken fordul elő, hazánkban ritka. A fertőzés macskáról terjed az emberre. Megjelenésében lehet apró, hámló, félig megkopaszodott foltok csoportja a hajas fejbőr területén (a hajszálak kettétörnek, így az érintett helyeken rövidebb haj figyelhető meg), érinthet kis területeket, míg ritkán az egész fejbőrön jelen lehet. Máskor nagyobb fokú gyulladás alakul ki, a fertőzött hajszálak tövestől kihullanak, kopasz foltokat hagyva maguk után.Sűrűn előfordul a láb, a lábujjak gombás fertőzése. Legtöbb esetben a 3. és 4. lábujjak között kezdődik, majd kezelés hiányában a talp és a körmök felé terjed. Az érintett bőrterület felázott küllemű, lehet hólyagos, gyakran hámlik az elváltozás széle. Típusos esetben kínzó viszketés tapasztalható, a beteg bőrterület fájdalmas is lehet.Gyakori megbetegedés a köröm gombás fertőzése. Ez kialakulhat a már említett lábgombásodás talaján, de lehet önálló megbetegedés is, ezáltal a lábujjkörmök érintettsége sokkal gyakoribb, mint a kézujjkörmök megbetegedése. Fontos tudni!Ne hagyja abba az előírt gyógyszeres kezelést akkor sem, ha már nem látja a fertőzés jeleit!Jellemzően a köröm megvastagszik, fényvesztetté válik, alatta vastag szaruréteg gyűlik fel, mely a körömlemez ún. szabad szélénél jól látható. A körömlemez eltávolodik a körömágytól: súlyos, nem kezelt esetekben a körömágy érintettsége miatt a köröm el is pusztulhat.

Violetta Varga answered 13 év ago

 Az ún. pityriasis nevű bőrgombásodás elszíneződött, panaszt nem okozó kisebb-nagyobb foltokkal jelentkezik, általában a nyak, mellkas, a has bőrén. A foltok színe a fehértől a barnáig bármilyen árnyalatú lehet. Fiatal felnőttkorban gyakori jelenség. Jellemző, hogy napsütés hatására a megbetegedett bőrterületek nem barnulnak le.A Candida igen változatos tüneteket okozhat: a hajlatokban (pl.: hónalj, combhajlat) piros, nedvedző foltokat okoz. A nemi szerveken égő érzés, viszketés jelentkezik és több- kevesebb váladékozás, nők esetében hüvelyi folyás tapasztalható. A szájpenész kisgyermekek körében gyakori: fehér krémszerű foltos felrakódás a nyelven és a száj nyálkahártyán. A Candida fertőzés megjelenhet láb- és körömgombaformában is.Hogyan kezelhető a bőrgom- básodás?Egyszerű esetekben külsőleg fertőtlenítő és gombaölő (antimycotikus) hatású ecsetelők, krémek, hintőporok alkalmazandók, melyeket előírásszerűen, az orvosi javaslatot figyelembe véve, naponta többször, az előírt ideig kell alkalmazni. Ezek közül néhány készítmény recept nélkül is kapható. Rosszul gyógyuló esetekbenantimycotikumok szedendők tabletta formájában.Nagyon fontos, hogy a gyógyszereket az előírt mennyiségben és az előírt ideig használjuk, mivel kisebb dózis esetében nagy a veszélye a rezisztencia kialakulásának, ami azt eredményezi, hogy egy újabb fertőzés esetén a már használt gyógyszer nem fog gyógyulást okozni, mivel nem fogja tudni elpusztítani a kórokozó gombákat.Kisgyermekek szájpenészes felrakódásait el kell távolítani (le kell kaparni, a helyén vérző felszín maradhat vissza, mely a kezelésre gyógyul) majd gombaölő szert kell alkalmazni.

Sára Biró answered 13 év ago

 Itt a meleg erre fokozottan figyelni kell a cukorbetegeknek,mivel sokkal hamarabb kialakulnak a bőr gombás elváltozásai a hajlatokban. Könnyen kisebesedhet. Fokozottan oda kell figyelni,ha szükség izolálni a területet,hintőport használni!