Az öregkori cukorbetegség is öröklődhet?

KérdésekAz öregkori cukorbetegség is öröklődhet?
Cuki Baba kérdezte ennyi ideje: 14 év
7 Válasz
Best Answer
Violetta Varga answered 14 év ago

 A statisztikák szerint az a gyermek, akinek édesanyja I. típusú cukorbetegségben szenved, 1-2 százalék valószínűséggel lesz beteg, míg egy édesapa cukorbetegsége 4-6 százalék valószínűséggel öröklődik. Ezek az adatok azt mutatják, hogy bár beszélhetünk az I. típusú cukorbetegséghez tartozó genetikai hajlamról, a kór kialakulását elsősorban mégis az említett immunológiai probléma okozza. Más a helyzet a II. típusú cukorbetegséggel, amelynek kialakulására való hajlam szülőről gyerekre 40-50 százalék valószínűséggel öröklődik, mindkét szülő betegsége esetén pedig már 80 százalékkal. A II. típusú diabétesz tehát szinte törvényszerűen továbbadódik az ember génjeiben. 

Sára Biró answered 14 év ago

Igen öröklődhet, az a 2-es tipusú cukorbetegség.

Erzsi answered 14 év ago

Valószínű, mert édesanyám is cukorbeteg volt! /2-es/

etelka1964 answered 13 év ago

 Az öregkori cukorbetegség napjainkban egyre fiatalabbaknál jelentkezik.Ennek oka a mozgáshiány, a gyors éttermi ételek,kalóriadús étrend,és nem utolsó sorban az ismeret hiánya!

Zsóka answered 13 év ago

Öröklődhet , mert a hajlam mindenképp megvan , és a táplálkozási szokásokat is általában viszi magával a gyermek, ha még mozgáshiánnyal is párosul az még jobban elősegíti, hogy örökölje a betegséget!!

klari50 answered 13 év ago

 Sajnos ez a cukorbetegség öröklődik a legjobban,ezért kell szűrésre mindig elmenni,de legalább évente a háziorvoshoz és labor beutalót kérni.

elekes andras answered 13 év ago

 Az időskori -azaz a 2-es tipusú cukorbetegségnél nagyon nagy az öröklődési hajlam,ezért lennének fontosak a szűrővizsgálatok,hogy időben felismerhető legyen a cukorbetegség.