Az idegi feszültség befolyásolhatja-e a vércukor szintet?

KérdésekAz idegi feszültség befolyásolhatja-e a vércukor szintet?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 14 év
14 Válasz
Best Answer
jaskó answered 14 év ago

Én két dolgot figyeltem meg önmagamon. Ezeket a helyzeteket, aktív és passzív stresszként neveztem el, illetve így csoportosítottam a hozzájuk kapcsolódó tünetsort.
Először is , véleményem szerint az idegállapotunk mindenképpen hatással van a vércukorszintünkre.
I. Passzív stressz helyzetek. Ide sorolok minden olyan tőlem független helyzetet, ami problémás. Nem a terveim szerint mennek a dolgok, konfliktushelyzetek. Egyéni vagy családi tragédiák, pl haláleset, betegség, depresszió. Ezeket a helyzeteket még akkor is ha én vagyok az okozójuk, vagy nehezen, vagy egyáltalán nem tudom kezelni, tehát ilyenkor szinte minden esetben emelkedő vércukorszinttel válaszol a szervezetem.
2. Aktív stressz. Ilyenkor minden jól megy, minden sikerül, fel vagyok dobódva, sikereim vannak. Örömérzet, jól sikerült rendezvény, sikeresen megoldott feladat, családi örömök, stb. A szervezetem ilyenkor folyamatosan több energiát használ fel és egyértelműen, szinte 100 % ban csökkenő vércukorszinttel reagál.
E tényeket felismerve már könnyebb odafigyelnem az inzulinadagom helyes megválasztására, az elfogyasztandó CH mennyiségre. Egyik esetben a hipert kell megelőznöm, míg másik esetben a hypot.
A pillanatnyi érzelmi állapotomat is figyelembe veszem . amikor a vércukormérést követően döntési helyzetben vagyok. Természetesen nem  minden esetben sikerül, de nagymértékben hozzájárul a normál értékek eléréséhez.

Zsóka answered 14 év ago

Az idegi feszültség , a stressz, az idegeskedés hatására emelkedik a vércukor szint!!

MariMarton answered 13 év ago

 Mindenképpen befolyásolja a stressz a vércukrot,pillanatok alatt az egekbe tud szökni. Na ,de ezt hogyan lehet kivédeni? Mert ugye azt hiába mondjuk,hogy nem stresszelünk valamitől,mert akkor egyszerű lenne.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

Sajnos sressz nélkül nem tudunk élni olyan csak a mesébben van. Ezért sajnos a cukkor szint is nagyon feltud menni  és nehéz ellene tenni .

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Hát igen Krisztina stressz nélkül nem tudunk élni ez csak a" mesében van"aztán az aggódás ami egy jó családban is szinte nap, mint nap van  Aztán ilyenekből alakulnak ki ,a a betegségek pl-depresszió, pánik vércukor ingadozás, magasvérnyomás összefoglalva az" ideg"!Aztán  elkezdődik a gyógyxeres kezelés ,hol hosszabban hol rövidebben,ki hogyan gyógyul ,kérdés h kigyógyulink e-avagy nem,vagy csak szinten tartják gyógyxerekkel mondjuk egy, életen! át!!! Sok ember mondja mostanában ,tiszta ideg vagyok,az idegességtől az egekbe van a vérnyomásom,a vércukrom magas mert idegesvagyok ,depis vagyok,jaj mindjárt bepánikolok,sokxor elhangzanak mostanság ezek a szavak!!!!

stewes answered 13 év ago

Gyenge vagyok. Négy napja vagyok munkanélküli. Négy napja nem mértem a cukrom.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Nagyon sajnálom 🙁

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves stewes!
Sajnálom, hogy ez történt veled. Tudom, hogy most nagyon elkeseredtél. De biztos vagyok benne, hogy ezt a helyzetet is meg fogod tudni oldani, mint a többi nehézséget, amin átmentél. Arra kérlek, talán mindannyiunk nevében, hogy figyelj kicsit magadra. Nem szeretnénk, ha bajod esne.

etelka1964 answered 13 év ago

 Stewes nem szabad feladni és fontos,hogy oda figyelj magadra,mert ha beteg leszel akkor valóban nem sikerül elhelyezkedni. Hidd el sikerülni fog!!

Sára Biró answered 13 év ago

Kedves stewes!  Ne légy gyenge ,Te aki naponta többször mértél vércukrot, és olyan tájékozott vagy nem csak a cukorbetegséggel kapcsolatosan,hanem összességében biztosan meg tudod oldani ezt a kilátástalan helyzetet. Mi drukkolunk Neked!