Az elhízás lehetséges -e hormonális alapon ????

KérdésekAz elhízás lehetséges -e hormonális alapon ????
Marika kérdezte ennyi ideje: 13 év

Ha többféle hormon nem termelődik normálisan ez okozhat-e testsúly gyarapodást ????

11 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

Lehet hormonális alapja is az elhízásnak pl. pajzsmirigy alulműködésekor (hypothyreosis),lassul az anyagcsere,mely oka lehet az elhízásnak.A mellékvesekéreg túlműködésének is (Cushing-szindróma) jellemző tünete a hirtelen elhízás,valamint a  PCO (polycystas ovarium syndroma) is okozhat  elhízást.
Egyes gyógyszerek szedése antipszichotikumok, antidepresszánsok (igaz ezzel kapcsolatosan állítják nem hizlalnak) is hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
Genetikai tényezőnek is szerepe van az elhízásban,de csak ebből nem alakul ki a túlsúly hanem szükséges ehhez bizonyos környezeti tényező a helytelen  kalóriadús táplálkozás, és mozgásszegény életmód.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Van ám ilyen bizony ,jó pár nő ismerősöm" hormonos"jó erősek van olyan is aki a fogamzásgátlótablettától rettentően meghizott!! Én soha nem szedtem ilyet hál isten!!

Marika answered 13 év ago

Azért kérdeztem rá a hormonális dologra , mert szintén a saját magamon megtapasztalt változások érdekelnek, de nagyon ! Teljesen normális súlyom volt (164cm és 62 kg ) negyvenhárom éves koromig . Ekkor több miómát találtak a méhemben , félévente ellenőrzés és rövid időn belül növekedni kezdett . Műtét , szerencsére feltárt ahol még találtak két db nagy cisztát mindkét petefészkemen , totál műtét , most kell nagyon vigyázni a hízásra mondták . Alig 4 hónap múlva epeműtét , mert már a teától is begörcsöltem ,kő nem volt de az egész epehólyagom olyan volt mint amikor egy csőben lerakódik a vízkő és nem enged semmit át , vagyis bedugul . Fél év alatt két hatalmas vágással a hasamon , természetesen nem mozogtam annyit mint , most 65 évesen . A kilók bizony jöttek rám és bizony híztam 15 kg -ot , amitől aztán nem tudtam megszabadulni . Azután jött a félelmetes diabétesz amire lehetett számítani a családi halmozódás miatt . Ezzel együtt élek 15 éve ,ebből 13 év inzulinnal . Mégis úgy érzem , hogy az inzulin mellett sokkal jobb az életminőségem , mint amikor egy marék gyógyszert kellett leerőltetni a torkomon , mert sehogy sem akartak lecsúszni . Az állapotomat és a betegséget elfogadtam és mindig azt mondom lehetett volna ez sokkal rosszabb is !!!

Sára Biró answered 13 év ago

Marika valóban jól fogalmaztad meg,hogy  a plusz  15 kiló és jött a diabétesz. sajnos az öröklődési hajlamod megvolt és erre jött a környezeti tényező. Nagyon sokan elmondják,hogy inzulin mellett sokkal jobb a közérzetük,csak senki nem akarja elhinni ameddig nem tapasztalja. Sőt humán inzulin és analóg  inzulin között is van különbség. A mozgás nagyon fontos,tényleg mennyit sikerült fogynod?

Marika answered 13 év ago

Sárika !! köszönöm szépen a megerősítést , sajnos csak 5kg -ot sikerült leadnom , pedig állandóan ügyködök , bicajozok és nem is eszem sokat , oda is figyelek hogy mit eszem . Szeretnék többet fogyni , de itt megálltam és nem akar tovább menni Az inzulinjaim a gyors hatású HUMALOG lispro inzulin 11éve és a bázisom a LANTUS glargin inzulin kb 5 éve .Szerintem nagyon jó mindegyik , csak a metformin tartalmú gyógyszerekkel van problémám , nevezetesen a hasmenés , pedig már mindegyiket végig próbáltuk .Most legutóbbi váltásnál a Metfogamma helyett lett a MERCFORMIN , a hatás ugyan az .

Sára Biró answered 13 év ago

 Marika a Merckformin XR az a tabletta amelyik kevésbé okoz hasi panaszt (az ára sajnos több).
A metformin jó,mert csökkenti az inzulin rezistenciát és kevesebb inzulint kell adni. Igen a testsúly csökkentése nehéz kérdés, a felszedett kilóktól igen nehéz megszabadulni. Itt az oldalon sokan küszködnek a túlsúllyal.Ezek szerint akkor te napi 3x eszel? Közben esetleg fogyasztasz valamit?

Marika answered 13 év ago

Szia Saci!! Igen én napi háromszori étkezésre vagyok beállítva napi 180 CH reggel 50 délben 80 és este is 50CH  az inzulinom HUMALÓG reggel 10E délben és este 8-8 és este 9 h – kor a bázis a LANTUS 21 e . Ha közben netán éhes vagyok 1 db alma a két étkezés között . Én a kilókra azt szoktam mondani , hogy az év gyűrűk (viccesen ) de zavar . A Mercformin XR -t kértem de az orvosom azt mondta , hogy ez nem kívánságműsor és csak a sima MERCFORMINt írta fel.

Sára Biró answered 13 év ago

 Szia Marika! Ez utóbbi mondat nagyon érdekes 🙂 no comment !!
És mennyi kcalóriát eszel? Most ez még inkább izgat,mivel elkezdték a betegek kitölteni a MACOSZ kérdőívet és bizony sokan nem annyit esznek,vagy a legtöbb nem is tudja,hogy mennyit eszik.

Rudolf Gráczer answered 13 év ago

 Igen lehetséges kedves Marika mivel mindent a hormonok befolyásolnak… de mi is befolyásolhatjuk őket egészen egyszerűen és gyógyszermentesen!

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Kedves Gráczer ÚR! A pajzsmirigybetegség  anyagcsere és hormonbetegség is, ön szerint hogy lehetne a pajzsmirigybetegséget   gyógyxermentesen megoldani? Nem tudom tudja e- hogy mennyi  pajzsmirigybeteg küzd a túlsúllyal és nem hagyhassa el a gyógyxert?!