Az éjszakai és a nappali alvás között van-e különbség?

KérdésekAz éjszakai és a nappali alvás között van-e különbség?
Mária Balázs kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Gondolok itt arra,ha valaki mindig éjszaka dolgozik,és nappal alszik,tudja-e a nappali alvás pótolni az éjszakait?!

8 Válasz
Best Answer
Krisztina Kiss answered 13 év ago

 SZERINTEM AZ ÉJSZAKAI ALVÁST NEM LEHET NAPPAL POTOLNI .   éjszaka mélyebben alszunk nappal sürün felébredünk minden kicsi kis zajra,, és csak még fáradtabbak leszünk..

Szabó Eszter answered 13 év ago

Azért nehéz nappal pihenni, mert a szervezetünk beáll egy napi ritmusra, ami kapcsolatban áll a nappal-éjszaka változásaival. Ezt hívjuk cirkadián ritmusnak. Azért fontos az éjszakai alvás, mert ilyenkor, sötétben termelődik a melatonin, ami a REM-ciklus hosszát befolyásolja, azaz az álmodó alvásét, amikor a szervezet regenerálódik.Sötétben termelődik, befolyásolja az álmosságot, az immunrendszert. Ezért nehéz "becsapni" a szervezetet, hiába sötétítünk be a nappali alváshoz, nem lesz olyan pihentető, mint az éjszakai, mert nehezebben alakulnak ki az említett REM-ciklusok.

Sára Biró answered 13 év ago

 Nagyon gyakran az emberek éjszaka fent maradnak,és másnap ezért fáradtak!
Bizony a fiatal szervezet is elfárad,idővel kimerül. Fontos erre is felhívni a figyelmet,köszi Eszter!

Zsóka answered 13 év ago

Sajnos tapasztalatból tudom, hogy a nappali alvás nem pótolja az éjszakait.Nekem a cukorbetegségem az kényszerű éjszakai műszak miatt, súlyosbodott és lettem végül inzulinos. Az anyagcserém teljesen megbolondult. mert egyik héten délelőtt aludtam a másik héten éjszaka. Ugyanilyen összevissza volt az étkezésem is. nem beszélve arról, hogy egy csomó plusz kilót is köszönhetek , hogy éjszaka is ettem, mivel napközbe aludtam.A szervezetem nem tudta most aludni kéne, vagy ébren lenni.Nappal kevesebbet is aludtam mert a szomszédok azért élték a minden napjaikat.Hiába volt füldugó sötétítő alig aludtam éjszakás héten 4-5 órát, mire a szervezetem megszokta, hogy nappal alszom addigra újra jött a nappalos hét  és a szenvedés. Cukorbetegeknek nem is szabadna műszakokba dolgozni, de hát a kényszer az nagy úr sajnos.

Sára Biró answered 13 év ago

 Most pihenés alatt kitöltöttem egy szavazást az alvásigénnyel kapcsolatosan és eszembe jutott ez a kérdés. Bizony Zsókának igaza van egy inzulinos cukorbetegnek műszakban dolgozva nagyon nehéz jó vércukor értékeket produkálnia.Még a két műszakban is nehéz,igaz az analóg inzulin kezelés már rugalmasabb kezelési mód,de azoknak akik humán inzulin kezelésen vannak nagyon nehéz kivédeni a hypot . A tapasztalat az,hogy inkább magas vércukor értékek vannak,valószínű a hypótól való félelem miatt. Meg persze a munkahelyi stressz is hozzájárul a magas ,sokszor ingadozó vércukor értékhez.
Nemrég volt egy beteg aki egész nap dolgozik és csak két alkalommal tud étkezni és kérte,hogy valamilyen módon változzon a kezelése. A nyári időszakban  így 2x ad rövid hatású inzulint. Kíváncsi vagyok,hogy alakulnak az értékei (analóg inzulinra lett átállítva). Majd beszámolok amikor visszajön.

Tri-Ton answered 13 év ago

 Nálam 27 éve ez van. Ettől függetlenül az éjszakai ügyelet után képtelen vagyok nappal aludni. Viszont mára eljutottam odáig, hogy mint többször írtam egy nap 24 órából és egy éjszakából áll. Ezért lehet, hogy éjfélkor van ebéd, este 8-kor meg reggeli. Hát ezért nem ,,normális az ember,, az állatokhoz képest sem, mert ők tudják, ha sötétedik este van, ha világosodik akkor reggel. Ők így is élnek, mi pedig nem és látszik a következménye is.

Sára Biró answered 13 év ago

Itt írhatnám azt,hogy a rendszeresség stb..,de tényleg  Tóni,egyszer az ember kimerül. Én pl.ha nem alszom annyira fáradt vagyok másnap,hogy gondolkozni sem tudok. Amikor fiatal voltam és éjszaka dolgoztam nappal egész jól aludtam,mostanra ez megváltozott,nappal ha alszom éjszaka nem tudok normálisan aludni.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

igen van különbség az éjszakai és nappali alvás között, mert bizonyos vegyületek a testünkben adott napszakhoz igazodva termelődnek a szerevzetünkben, ha az életvitelünk fordítva működik ezek a funkciók zavarrá válnak felborulnak bizonyos hormonok, vegyületek és idegek működései , ezért károsak hosszú távon a forított életvitelű munkák ( éjszakázás és nappali alvás)