Ásványvizeink – Ön figyel az összetételükre?

KérdésekÁsványvizeink – Ön figyel az összetételükre?
Violetta Varga kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

3 Válasz
Violetta Varga answered 13 év ago

 Magyarország külföldön is méltán híres természetes ásványvizeiről, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvíz készletek találhatóak. Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat.Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet (a mélyen fekvő víznek magasabb a hőmérséklete, így több ásványi anyagot old), változik a víz oldott ásványi anyag tartalma, összetételeA természetes ásványvizekről tudni kell, hogy eredetüknél fogva nem kerülhet bele környezeti szennyező anyag, mert a vízadó képződmény védett a felszíni szennyeződésekkel szemben, valamint a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül. Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes. Az ásványvizek semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A szén-dioxid nem tekinthető idegen anyagnak, hiszen a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.

Violetta Varga answered 13 év ago

 A betegek figyeljenek oda!Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van.Az ásványvizek energiamentesek is, így a fogyókúrázók számára is a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg.Egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén, mert akkor a betegeknek figyelni kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Minden ilyen víz palackján megtalálható az összetétele, így mindenki önállóan kiválaszthatja a betegsége számára megfelelő vizet, de a kezelőorvos tanácsát is ki kell kérni:Vesekő-képződésre hajlamos ember ne igyon túl magas kalcium és magnézium tartalmú ásványvizet;Magas vérnyomásban szenvedő kerülje a nagy nátrium tartalmú vizet;Gyomorsav-túltengésben szenvedőknél a szénsavmentes lúgos kémhatású ajánlott;Csontritkulásban szenvedők a sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizeket igyák;Akiknek nem záródik jól a gyomorszája (reflux), szénsavmentes vizet fogyasszon;Ha valakinek kevés a gyomorsava, akkor a szénsavasat részesítse előnyben.A címkén rajta van mindenSenki ne érezze úgy, hogy nem tájékoztatták megfelelően a veszélyekről, mert a palackozott természetes ásványvíz élelmiszernek minősül. Minden palack címkéjén megtalálható az összetétel, ennek alapján bárki kiválaszthatja a maga számára legmegfelelőbb ásványvizet, nincs szükség a betegek külön figyelmeztetésére.Már csak azért sem kell aggódni az ásványi anyag mennyisége miatt, mert a magas ásványi anyag tartalmú vizekből is 8-10 litert meg kellene inni naponta, hogy a napi ajánlott beviteli szintet elérjük, és ez még nem a napi megengedett szint, pláne nem az egészségügyi kockázatot jelentő mennyiség.Másként van ez a gyógyvizeknél, hiszen azok ásványi anyag tartalma több tízszerese az ásványvizekének, ezért rendelkeznek klinikailag bizonyított gyógyhatással, és emiatt az orvos által meghatározott gyógyvizet csak az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatjuk

Edelényi Rita answered 13 év ago

 Azért azt érdemes tudni az ásványvizekről, hogy a csapvízzel ellentétben minimális hatósági ellenőrzéssel lehet ásványvizet palackozni.  Természetesen a neves gyártók nem engedik meg maguknak, hogy ne megfelelő minőségű vizet töltsenek a palackokba, de ez sok ásványviznél nincs így.Bizonyíték erre a több vízről is kiderült ilyen-olyan szennyezés. A másik ellenérv a petpalackokból kioldódó káros anyagok, különösen ha meleg éri, pl, napon hagyják az áruház udvarán, vagy mi az autóban. Az emberi szervezet számára legkönnyebben A PI víz hasznosítható, ilyen viz van a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt magzati korunkban mindannyian ilyen vízben "fürödtünk". Érdekes előadást láthattok a vízről: http://www.sportwellness.hu/index.php/pi-viz-hatasa.html . Ma már otthon is bárkinek lehet saját Pi víz készüléke, ami kb. napi 20 forintból állít elő Pi vizet, és palackokat sem kell haza cipelni, kidobni és környezetünket terhelni vele.