Apidra hiány

KérdésekApidra hiány
Nanita kérdezte ennyi ideje: 12 év

Szervusztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Az Apidrát használtam idáig, de sajnos 09.26.-tól műszaki hiba miatt leálltak a gyártásával, hiánycikk az egész világon. Át kellene állítani Humalogra vagy Novorapidra. Használja-e valaki valamelyiket a kettő közül és ha igen, kinek mi a tapasztalata? Melyik lehetne számomra is megfelelő?
Elnézést ha ilyet kérdezek, de épp az Apidra hiány miatt a készletem kezd kifogyni, kezelő orvosom pedig ragaszkodik az Apidrához és nem hajlandó partner lenni az átállításban, annak ellenére, hogy megkapta 09.hónapban ő is a körlevelet. ( előttem áll még orvos váltás is sajnos)

Köszönöm előre is.

116 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Kedves Nanita! Üdvözöllek közöttünk!
Mindkét inzulin ugyanolyan jó,körülbelül 10-12 beteget állítottunk át vagy Huamlogra, vagy NovoRapidra és mindenik beteg vércukor értéke jók. Nem értem mi a gond,hogy miért nem állít át az orvosod?
Van olyan kolléganőm  ( a szomszéd városban)  aki  arról számolt be,hogy megkeresték a cégtől és azt mondták lesz 10 ml-es  Apidra kiszerelés és a beteg fecskendővel kiszívhatja az inzulint. Felháborodtak ezen a dolgon,na ezen nem csodálkozom,főleg ha egy beteg megszokta az előretöltött tollat hogyan szívogatja ki az inzulint! Minket ezzel az információval még nem kerestek meg.
Légyszíves jelentkezzél és számolj be a fejleményről.

Nanita answered 12 év ago

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Az orvosom reakcióját sem én sem mások nem értik. Az interneten ( Facebook-on akadtam a hírre pár hete, nem is tudtam róla, nem kaptam értesítőt tőle…). 09.hóban írták fel a 3 havi adagot, már akkor 2 hetet kellett várnom az inzulinra ( még jó hogy volt pár ampulla tartalék). Pénteken hívtam az orvosom, hogy olvastam az interneten az Apidra hiányt, szeretnék segítséget kérni, mert december végén, de legkésőbb január elején kifogyok belőle. Hát a válaszán teljesen ledöbbentem, azon gondolkodom, hogy lemerjem-e írni. De leírom:
A patikák teljesen félreértik a helyzetet, nem működnek együtt az orvosokkal és nem értik azt amit ő mond. Hívjam fel a patikákat, hol van még tartalék ampulla, menjek el a háziorvoshoz és írassam fel egy megjegyzést írva a receptre. Biztosan van tartalékuk. Háziorvosom hívom, mit kellene csinálni. Erre ő: megírja szívesen, de ha az egész világon hiány van, attól még nem lesz inzulinom.
Hívom vissza a kezelő orvosom, elmondom neki,mit üzent a háziorvosom. Erre ő: de hát az Apidra a legjobb és akkor mondjam én meg, hogy mit akarok, mit csináljon? Azóta úgy hallottam, más beteg is keres másik orvost.
Erre nekem halkan az volt a válaszom ( zokogás kerülgetett), hogy nem tudom, köszönöm és letettem a telefont.
Így most kénytelen leszek másik orvost keresni.
A 10 ml-s Apdiráról én is hallottam, de köszönöm szépen, 29 évvel ezelőtt így kezdtem, nem szeretnék újra fecskendőzni.
Elnézést kérek, hogyha nagyon hosszúra sikerült volna a bejegyzésem.

Sára Biró answered 12 év ago

Kedves Nanita ,nem csodálkozom a reakciódon,de aggodalomra semmi ok! Ez nem titok,hogy ez a típusú inzulin nincs,de ugyanolyan jó inzulin van, itt az oldalon szerintem sokan kapják az említett két típust,emlékszem a hozzászólásokból. Biztosan írnak majd Neked!

Nanita answered 12 év ago

Köszönöm szépen az eddigi válaszokat is. 🙂

Sára Biró answered 12 év ago

 https://egeszseg.keva.hu/kerdes/1662

Nanita answered 12 év ago

Kedves Sára!
Köszönöm a becsatolt linket. Akiknek az Apidráról váltottak másik inzulinra és jók a cukraik és ráadásképpen még kevesebbet is kell adniuk,mint amennyit eddig  az Apidrából, melyikre állítottátok?
Az elmúlt egy hónapban nagyon megkergült a cukrom, hullámvasút az egész. 29 éve vagyok cukros, de most ott tartok, nem tudom, hogy melyik egységen kellene változtatnom illetve, lehet, hogy az Apidra átmeneti hiánya miatt és egyébként is jó lenne másikra váltani?

Október elején ilyen értékeim voltak:
Október elején még ilyen értékeim voltak:
 Reggeli e.        Ebéd e.            Vacsora e.        Lefekvés e.
 8,9                    6,4                   7,6               5,5
4,6                    6,4                    4,5                7,3

Most pedig ilyen:
11,2                7,2                         5,4    2,7       9,8
 8,4                  6,9            3,3       11,3            12,3
11,2    7,8        12,4            9,8      15,6            6,5
Katasztrófa, állandóan fáj a fejem, rossz közérzet…

Nanita answered 12 év ago

Ha esetleg valakit még érint az Apidra "mizéria", akkor találtam egy oldalt, amelyen folyamatosan tájékoztatást adnak, hogy hol tart a műszaki hiba elhárítása illetve telefonszám is van:

http://www.sanofi-aventis.hu/l/hu/hu/layout.jsp?cnt=44A6095E-2D28-45EC-AB94-FA46E393579D

Sára Biró answered 12 év ago

Kedves nanita csak nagyon röviden írok most! Az inzulin beállítást mindig a kezelő orvos határozza meg a hosszmetszeti kép alapján. Én véleményt,életmódbeli tanácsot ,tapasztalatot szívesen megosztok Veletek:-)  Lényegében mind a három inzulint gyakorlatilag ugyanabban az adagban kell adni ,mondhatnám 1-az 1-ben:-) De van akinél az egyik,van akinél a másik a jobb,mint ahogy mondjuk a cukorbeteség kezelése is egyéni függő. Egy betegnél tapasztaltuk a váltás alkalmával,hogy kevesebbet kell adnia,mivel a solostar ( a korábbi Apidra) valamiért nem adagolt normálisan,azt mondta a beteg úgy érezte mintha mindig 2 egységgel kevesebb menne be. Tehát ebból messzire menő következtetést nem lehet levonni.
Valóban rosszak az értékeid,írd le mit eszel,mennyi CH-ra vagy beállítva,aztán elemezzük. Köszi!

Marika answered 12 év ago

Kedves Nanita !!! Ne idegenkedjél a HUMALÓG inzulintól  , nagyon jó én már tizenegy éve használom  és nem cserélném le !!!!! Amikor bejött a használatba én az elsők között kaptam meg és nem kellett kórházba menni ambulánsan állítottak át bennünket egy fiatalemberrel együtt . Mellette a bázisom a Lantus  és így napi három étkezéssel és 180 gr szénhidráttal nagyon jól működik a dolog .A fejfájásod az viszont az időjárás rovására írható , én nem vagyok fejfájós ,de mostanában előfordul , hogy fáj a fejem . Csodálkozol ? front – front hátán , még az egészséges embereket is megviseli !!!A helyedben én a HUMALÓGOT elfogadnám !!!!

Nanita answered 12 év ago

Olyan jó, hogy erre az oldalra akadtam. 🙂
Inzulin adagjaim:
Reggel  ( fél 7-kor) 4E Lantus és 4E Apidra, Délben  ( 12 óra) 5E Apidra, Délután ( 17.30) 5E Apidra, Este ( 10 óra) 12E Lantus. Ha este több Lantust adok, éjszaka állandóan hipozók.

Mennyi szénhidrát? Hú, ez nagyon jó kérdés. Kb 5 éve nem tudom mennyire vagyok beállítva, nem írták fel sehova.
Általában szinte mindig u.azt a mennyiséget eszem:
Reggel és este 1 vékony szelet fehér- vagy teljes kiőrlésű kenyér( attól függően melyiket lehet kapni, és tudom, hogy nem u.az mindkettőnek a glikémiás indexe), pici vaj, 1 db szalámi/ májkrém.
Ebédre többségében főzelék és húsi. Ha zöldséges kajcsi van ( párolt) ,akkor köretként krumpli vagy Jázmin/ Basmati rizs. Hetente egyszer-kétszer tojás, és heti egyszer durum tészta. Délelőtt vagy délután esetenként gyümölcs. Nem nagy mennyiségek eszek, de most kifogom majd számolni a CH-kat is.