Antidepresszánsok szedése befolyásolja-e a vércukor szintet?

KérdésekAntidepresszánsok szedése befolyásolja-e a vércukor szintet?
Miklós Mária kérdezte ennyi ideje: 13 év
17 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

 Annyit fűznék hozzá Sárihoz, hogy azért nem az antidepresszánsok okoznak igazán hízást, hanem az antipszichotikumok, amiket depresszió esetén nagyon ritkán és igen indokolt esetben alkalmaznak. 
De valóban, tudtommal nem hatnak közvetlenül a a vércukorszintre.

Sára Biró answered 13 év ago

Szia Tri-ton már hiányoltalak.Vannak betegségek amelyek meggyógyulnak és ellehet hagyni a gyógyszert, természetesen ahogy írod az orvossal konzultálva. Viszont , ha egy magas vérnyomás a gyógyszerrel van normális tartományban azt nem szabad elhagyni,azt azért egy életen át kell szedni.Lehet ,hogy időközben változtatni kell,de szedni kell. Egy hangulatjavító gyógyszert nem biztos,hogy valakinek amíg él szednie kell,de természetesen ez is függ a depresszió típusától stb..

Szabó Eszter answered 13 év ago

Szia Tri-ton!
Egyetértek veled, valóban elsősorban az okot kellene megszüntetni, de ez sok embernél nem működik, mert nem akarnak vagy nem tudnak szembenézni a kiváltó ok(ok)kal. Ilyenkor lehet, hogy valóban nem lehet elhagyni a gyógyszert. De ha az okot is tudja (tudjuk) kezelni, akkor a gyógyszer, természetesen szigorú orvosi felügyelet mellett, elhagyhatóvá válhat.

MariMarton answered 13 év ago

 Valóban igaz,ha az ok megszűnik akkor javul a hangulat (esetemben egy gyulladt fog). Viszonta meddig szedtem az antidepresszánst magasabbak voltak a vércukor értékeim,mert elkezdtem hízni. Akkor mégis csak fokozhatja az antidepresszáns a hízás hajlamot?!

Lajos Máté answered 13 év ago

 Lehet,hogy maga a gyógyszer nem de az elhízást fokozza a hangulatjavító gyógyszer,pedig azt mondják a gyógyszer nem hizlal.Hát nem tudom.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Most is azt gondolom, hogy gyakran nem lehet eldönteni, hogy a hangulatjavító miatt hízik a beteg, vagy azért, mert jobb a hangulata és ezért az étvágya is. Mert ugye a depresszió egyik tünete az étvágytalanság. Mindenesetre azt gondolom, hogy mindenképpen konzultálni kell az orvossal, esetleg , ha megoldható, jobban odafigyelni a bevitt kalória mennyiségére.
De azt sem szabad elfelejteni, hogy minden gyógyszer szedésének "ára"van. Lehet, hogy csak azzal a gyógyszerrel rendeződik a hangulat, ami hízást is okozhat. Azt pedig tudjuk, hogy szinte minden gyógyszer mellékhatásokat is okoz. Itt kell végiggondolni a "valamit valamiért" elvet, és megnézni, hogy vajon a depressziót kiváltó okon tudunk-e változtatni. Ha igen, és a gyógyszer elhagyható, akkor megállítható az amiatti hízás is.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Esztikém  a jó isten küldött h ezt ide ird, "valamit valamiért" nagyon köszönöm neked ezt az igazságos választ remélem sokan tanulnak belőle !! Szép napot kivánok neked!!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Köszönöm szépen a kedves szavakat! 🙂
De attól tartok, hogy mások inkább megsértődnek, ha ilyet mondunk nekik.