Analóg inzulin: evés előtt hány perccel?

KérdésekAnalóg inzulin: evés előtt hány perccel?
Lamár Krisztián kérdezte ennyi ideje: 11 év

Az APIDRA betegtájékoztatója szerint: röviddel (0-15 perccel) étkezés előtt vagy nem sokkal étkezés után kell beadni. Én azt tapasztalom, hogy közvetlen evés előtt (0 perc) nem hat olyan jól, evés után pedig már semmit sem ér. Kinek mi a tapasztalata?

14 Válasz
Marika answered 11 év ago

Krisztián ! Evés előtt 10 perccel szoktam beadni a Humalóg inzulinomat én úgy tapasztaltam , hogy így hat a legjobban . Ez is betegfüggő lehet , mert minden gyógyszerre másképpen reagálhat a szervezetünk én így gondolom . ?

Sára Biró answered 11 év ago

 Kedves Krisztián! Mindig ugyanannyit, és ugyanazt etted ?

Nanita answered 11 év ago

Krisztián, én  már elég sok inzulint kipróbáltam. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rövid analóg inzulint is még ha jó az érték, akkor is 10 perccel étkezés előtt beadom. Ez alól kivétel, ha a cukrom 4 körüli,, akkor közvetlenül előtte. Evés után még soha nem adtam.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Eddig mindig közvetlenül evés előtt szúrtam, egyszer valami közbejött a szúrás és az evés közé, és jobb lett a másfél órás értékem. Pár napja azt csinálom, hogy evés előt 5 perccel szúrok. Szerény javulást látok, de még nincs annyi információm, hogy biztos legyek benne. Ezért kérdeztem rá.

Sára Biró answered 11 év ago

 Krisztián mennyi lett a HbA1c-d?
Próbáld ki,hogy mérj ebéd előtt és után 1,5 órával  úgy ha pl  krumpliit eszel, vagy  ha káposztát eszel. Illetve azt is figyeld, hogy az adott nap mennyit mozogtál,netán hétvégi pihenő volt-?

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Enyhe javulást látok az 5 perces beadásnál, de ma reggel például nem így volt. Hosszab ideig kell még ezt figyelni. Ráadásul lehet, hogyha nem az ünnepek környékén nézem, akkor kisebb a jelentősége az időpontnak. Az evés utáni beadást 3-4-szer próbáltam, minden esetben feledékenységből. Ekkor 3-4-el emelkedett másfél óra alatt a cukrom, ami elég szörnyen hangzik, és nyilván az is rájátszott, hogy megijedtem a késett beadás miatt. Lehet, hogyha valaki módszeresen így adja be, annál jól működik. Mindenesetre érdemes abból kiindulni, hogy a betegtájékoztatóban nem adnak a betegre nézve ártalmas tanácsokat.

Lamár Krisztián answered 11 év ago

Most már napok óta ugyanazt eszem reggelire (kb 400 kcal / 55g CH). Ma direkt evés után adtam be az inzulint és csak alig emelkedett a másfélórás értékem. Egyre jobban hajlok arra, hogy a betegtájékoztaóban leírt időtartamon belül mindegy hogy mikor adjuk be az inzulint, mert az egyéb tényezők (pl. lelki állapot) sokkal jobban befolyásolják az értékeket. Az már régebben megfigyeltem, hogy ha egy nyomasztó határidős feladattal végzek, akkor utána ugrásszerűen javulnak az értékeim. Ez történt most is, tegnap egy hetek óta halogatot feladatot oldottam meg.

Marika answered 11 év ago

A stressz nagyon befolyásolja a közérzetünket és a vércukor értékeket is .

rgyorgy answered 11 év ago

Humán inzulinos vagyok, rám ugyanúgy hatással vannak a különböző események. Reggeli előtt mért vc értékeim nagyon stabilak.Mondhatni, évek óta 47 gr saját kenyeret eszem reggelire. Ha változás van, ez után szokott bekövetkezni. Tapasztalatom szerint a lelkiállapot befolyásolja a vc-t, de ez nem stressz.A negatív stressz sokkal rombolóbb. Sokkal könnyebb lenne a helyzetünk, ha a készenléti feszültség nagyságát mérni lehetne, mert akkor táblázatban láthatóvá tudnánk  tenni a hatást.

Sára Biró answered 11 év ago

 A stressz emeli a vércukrot. Krisztián akkor most figyeld az értékeid:-)
György véleményem szerint a Te értékeid túl alacsonyak ( legalább is a korábbiak) Erre is fontos oda figyelni.