Alvás és a depresszió kapcsolata.

KérdésekAlvás és a depresszió kapcsolata.
klari50 kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Nemrég olvastam,hogy a túl sok és a túl kevés alvás is depressziót okozhat. Ez érdekes,mert arra gondoltam aki nyugodtan sokat alszik az nem lesz depressziós.

4 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Nem győzöm hangsúlyozni ismét, hogy mindenkinél egyéni, hogy mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát. Ha valaki mindig rossz alvó volt, ez nem feltétlenül jelent panaszt, csak ha változás áll be az alvás rendjében. Tehát a változásra kell odafigyelni.
Általában ha nem tudjuk kipihenni magunkat, valóban morcosabbak vagyunk, de ez még nem depresszió. Annak inkább tünete az alvászavar, mint oka. A nem megfelelő alvás mögött állhat szervi ok, gyakran pajzsmirigyprobléma, ami egy laborvizsgálattal kideríthető. De valóban, a hangulat romlása (nem feltétlenül depresszió) ronthat az alvás minőségén.
A két dolog közti kapcsolat kölcsönös, de nem minden esetben dönthető el, hogy mi okoz mit.

Krisztina Kiss answered 13 év ago

Alegtöbb embernél a hangulat erõsen befolyásolja az alvás minõségét. Haalvászavarban szenved, a kedélyállapota és az alvása közötti kapcsolatkülönösen fontos lehet. Néhány alvászavaros betegnél nemcsak a rosszéjszakai alvás okozta nappali fáradtság jelentkezik, hanem kedvetlenségis. Másokban – éppen ellenkezõleg – a depresszió tűnik az alvászavarok(a túl kevés vagy túl sok alvás) okozójának. Tehát, az alvásvalószínűleg befolyásolja a hangulatot és a hangulat valószínűlegbefolyásolja az alvást.

A depresszió kilenc tünete:

1. depressziós hangulat,
2. az érdeklõdés beszûkülése, örömtelenség,
3. jelentõs súlycsökkenés vagy -gyarapodás
4. alvászavar (kevés, nyugtalan alvás vagy túl sok alvás),
5. lelassultság, gátoltság (vagy nyugtalanság, agitáltság),
6. fáradtság (testi, lelki gyengeség),
7. érdektelenség, kóros önvádolás, bûntudat,
8. csökkent szellemi képességek (gondolkodási, összpontosítási, döntési),
9. a halál, az elmúlás gondolata, öngyilkossági eszmék, visszatérõen is.

klari50 answered 13 év ago

 Biztosan szerepe lehet valóban az időjárásnak a hangulatunkban ,mert most nyáron megfigyeltem sokkal kevesebb a depressziós,pánikos,alvászavaros kérdés. Kedves Eszter lehet igazság abban hogy a nap sugarának szerepe lehet az egészségünkre?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Mindenképpen. A napsugárzás hatására indul be a D-vitamin termelődése, ami fontos a csontok épségéhez, segíti a kalcium beépülését. Valamint a napsütéses órák számának csökkenésével romlik a hangulatunk is, elég a mostani borús időre gondolni. Ezért találták ki a finnek (ha mégsem ők, akkor bocsánat) a "napfény-kávézókat", ahol hozzá lehet jutni a szükséges fénymennyiséghez. De hogy hogyan, azt ne kérdezzétek. 🙂