Alap információk cukorbetegeknek

KérdésekAlap információk cukorbetegeknek
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Mostanában annyi téves információ kering. Sajnos nem lehet egyszerre mindent megtanulni.
Próbáljunk segítséget nyújtani egymásnak.Gyűjtsük össze közösen a hasznos tudnivalókat !

7 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

– A cukorbetegség mai tudás szerint nem gyógyítható, de megfelelő információk birtokában tünetmentessé tehető
-Nem visszafordítható, de  egészséges táplálkozással +mozgással esetleg gyógyszer nélkül is egyensúlyban tartható. 
-Nincs enyhe  és súlyos cukorbetegség. 
– A cukorbetegség kezelésének a célja azon túl, hogy az esetleg meglévő kezdeti panaszok megszűnnek, az az, hogy a szövődményeket megelőzzük.
-Már  a cukorbetegség felfedezésekor tájékozódni kell, hogy milyen ételeket fogyasszon a beteg, mikor mérjen vércukrot. Igen már akkor érdemes beszerezni a vércukormérőt, nem baj,ha" csak  diétás", vagy "csak tablettás" cukorbetegről van szó.
További ötletek? Ki folytatja?Mi volt nálatok a kezdetek kezdetén a legfontosabb?

Sára Biró answered 11 év ago

Édesítőszerek
Ma is nagyon gyakran találkozunk  olyan beteggel aki a háziorvos által felírt szorbittal édesíti a kávéját, teáját.
Az édes ízről természetesen nem szükséges teljesen lemondani, használhatók cukorpótlók fruktóz, szorbit,de csak alkalmanként  pl. egy születésnapi süteménybe, vagy a túrógombóc tetejére .
A cukorpótlók szénhidrát és energia tartalma beleszámítandó a napi javasolt mennyiségbe, fogyókúrázóknak ezért édesítésre nem ajánljuk. 
A mesterséges édesítőszerek Polisett, Susinna, Sacharin, Canderel, ezeknek nincs energia tartalmuk, nem emelik meg a vércukrot. A sztívia szintén energiamentes édesítőszer.
Cukorbetegeknek nem kell diabetikus termékeket fogyasztaniuk.
A diabetikus termékek bár kevésbé emelik a vércukorszintet, de energiatartalmuk magas, ezért fogyókúrázóknak ezeket sem javasoljuk. A diabetikus termékek inkább csak illúziópótló kiegészítők, nem részei a cukorbeteg étrendnek.
 A cukorbetegség nem egységes kórkép, csak a tünetei azonosak. Más az étrend egy fiatal fejlődő gyereknél, aki inzulint kap, és más egy túlsúllyal rendelkező cukorbetegnél.

Szabó Judit answered 11 év ago

Bár nem az édesítő szerrel kapcsolatos, hanem az étkezéssel, de alapinformáció. Jó régen történt, mikor épp laborvizsgálatra vártam, még kezdő cukrosként hallottam egy beszélgetést. Azt mesélte egy cukorbeteg, hogy óóó, én ha nem eszem, nem is adom be az inzulint. Hiszen ha nem eszem, nincs ami felvigye a cukromat. Hát én ezt már akkor kétséggel hallgattam, pedig még sokat nem tudtam a betegségről, de erről már az elején tájékoztattak, hogy naaa….ezt így nem szabad. A rendszeresség a lényeg. Szóval szerintem sajnos elég sokan vannak, akik nem tudják pontosan hogyan, s miként működik a cukorbetegség.

jaskó answered 11 év ago

A cukorbetegség, mint életmód változást kikényszerítő tényező elfogadása volt talán a legnehezebb számomra. Majd annak kiharcoklása, hogy a kezelő személyzet fogadjon el egyenlő partnernek a diabeteszem kezelésében. Sok komoly összetűzésbe, kemény szócsatába és orvosváltások sorába került, mire megállapodtam a mai kezelő orvosomnál (33 éve). Alapvetőnek tartottam és tartom, a beteg megfelelő információhoz juttatását és részvételét a kezelések folyamatában, valamint azt, hogy lehetőség szerint évekig tartó kapcsolat alakuljon ki a beteg és az őt kezelő szakorvos között!!!
Tisztában kell lennünk azzal is, hogy bármilyen kecsegtető cikkeket olvasunk a cukorbetegség gyógyíthatóságáról, , szóljon ez gyógyszerekről, természetgyógyászati készítményekről, sajnos még nem szaladgálnak közöttünk tömegével a meggyógyult diabeteszesek. Az inzulin mesterséges pótlásánál jobbat egyelőre még nem találtak fel.
Szerintem a betegségünk szinten tartásának záloga: az önfegyelem, a tanulni akarás, az önmagunk és a cukorbetegség megismerése, az elfogadás, a helyes életmód kialakítása, a mozgás, a kezelések egyénre szabott, rugalmas alkalmazása, a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítása.

Sára Biró answered 11 év ago

Nagyon köszönöm Juditnak és Jaskónak a . folytassátok, illetve a többiek is 🙂

Étkezésről:  

-minél változatosabban étkezzünk,  együnk sok színű ételt ,naponta kerüljön az asztalra zöldség, gyümölcsféle,naponta együnk  salátafélét, párolt zöldséget
-az ételek elkészítésénél részesítsük előnybe a zsírszegény konyhatechnikai eszközöket gőzölés, párolás, grillezés, alufóliában sütés , teflon , jénai, cserép edényben, vagy zacskóban történő  sütést
-a főzelékek sűrítéséhez használunk teljes kiőrlésű lisztet ( legalább fele mennyiségben) , vagy a megfőtt alapanyagot turmixoljuk és azzal sűrítsük
-az ételeket készítéséhez  kevés sót használjunk, használjunk zöld fűszereket kapor, borsikafű, petrezselyem, lestyán, tárkony…..
-az elkészített ételeket ízlésesen tálaljuk, ne tegyünk nagy tányérra kis mennyiségű ételt
-az előírt étkezéseket nem szabad kihagyni ( sokan nem reggeliznek!)
-tévézés, meccs nézés közben nem szabad étkezni!
-napi 3 főétkezés  reggeli, ebéd, vacsora  mellé iktassunk be kis étkezést,mely lehet pl. egy alma, vagy egy joghurt ,ezzel egyrészt  mérsékelhető az étkezések utáni vércukor emelkedés mértéke, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása csökkenti a testtömeg-gyarapodás veszélyét.

Sára Biró answered 11 év ago

A gyógyszer ( tabletta vagy inzulin) és " diéta" mellett ugyanolyan fontos a mozgás, bármelyik kihagyása az anyagcsere romlásához vezet.
Mit mozogjak?
-a legalapvetőbb mozgásforma a sétálás, ez mindenki számára magvalósítható.
 Fokozatosan növelhető a gyakorisága,  a mozgás intenzitása
-kezdetben legalább heti 3x-or közepes intenzitású alkalmanként 15-20 percig tartó mozgás javasolt
-később fokozatosan 5-7 alkalomra és 25-40 percre bővíthető

Sára Biró answered 11 év ago

-rendszeres gondozás-folytatjátok?