AKTUÁLIS !!! ( Neuropathiás beteg és a végtagfagyás veszélye )

KérdésekAKTUÁLIS !!! ( Neuropathiás beteg és a végtagfagyás veszélye )
Tri-Ton kérdezte ennyi ideje: 11 év

 Az egyre hidegebb időben talán aktuális a felvetett probléma. Hogy lehet észrevenni a kezdődő fagyási tüneteket, ha nincs ( vagy csak kevés ) fájdalom érzet ? Hallottam van olyan beteg aki akár tűzön is járhatna, mégsem venné észre.  A fagyásnak is hasonlóak a tünetei mint az égési sérülésnek ? ( ha jól tudom )

5 Válasz
Best Answer
jaskó answered 11 év ago

Jól tudod Tóni, a tünetek hasonlóak, de először egy hófehér , inkább krétaszínű, különböző kiterjedésű folt jelenik meg, majd vörösödik és eszeveszetten viszked. Rosszabb esetben kisebesedik, fekélyesedhet. A fagyási felület teljesen érzéketlenné válik. Ha valaki ilyet észlel, soha ne szabad azonnal forró vizes lábfürdővel próbálkozni, mert nagyon komolyan károsodik az elfagyott szövetrész. Hóval dörzsölés, száraz, puha ronggyal enyhe masszírozás, inkább finom nyomogatás, majd fokozatos melegítés segíthet, de vannak kimondottan fagyási sérülésekre használatos kenőcsök is.  Gyakorlott neuropátiás vagyok. Teljesen érzéketlen lábbal (lábfej törést nem vettem észre), de soha nem volt fagyási sérülésem. Az ok egyszerű. Betartottam az orosz télben szerzett tapasztalataimat. – 42 fokot is túl lehet élni, ha felkészül valaki. Vannak aranyszabályok. Az első: soha nem szabad nagyon lábra illő, szoros lábbelit hordani. A szoros cipő rontja a keringést és már meg is alapoztuk a fagyást. Az átnedvesedett lábbeliktől a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni. Puha, meleg, gyapjú, vagy pamut zoknit kell húzni, akár kettőt is, de a cipő ilyenkor se szorítson. Öt évet lehúztam  Moszkvában, jártam a sarkkörön túl. Itthon minden évben akár több héten keresztül is irányítottam nádvágást a jégen. Be is szakadtam párszor, de az előzőket betartva soha nem volt fagyási sérülésem. A tanácsom végül is egyszerű: jobb elkerülni a bajt, mit gyógyítani. Esténként szigorú lábellenőrzést kell tartani. Ha mégis gond van, a cukorbeteg jobban teszi, ha saját érdekében azonnal orvoshoz fordul és nem kezd mindenféle házi szerrel próbálkozni, mert a kisebesedett lábat tényleg rettenetesen nehéz helyrehozni

rgyorgy answered 11 év ago

Erre a kérdésre adott válaszok engem is érdekelnének.

rgyorgy answered 11 év ago

Kedves jaskó, érdemes volt elolvasni, hasznos tanácsokat adtál.

Pityu answered 11 év ago

Azon a sokat emlegetett 87′-es télen munkatársaim közül töben szereztek fagyásos sérüléseket, volt amelyik az ujjak amputálásával végződött. Talán még annyit tennék hozzá Jskó írásához, hogy mindazok figyelembe vétele mellett amiket leírtál fontos dolog a megelőzésben a mozgás, ne álljuk mereven egy helyben, ne hagyjuk hogy teljesen lemerevedjenek izmaink.

jaskó answered 11 év ago

Ez is igaz Pityu! Ha tudjuk, hogy "kócos" helyre megyünk és fennáll az átázás, vagy erősebb izzadás veszélye, ajánlatos egy váltás száraz ruhát csomagolni a poggyászba. Még egy dolog. A nagy hidegben a rövid italok fogyasztása életveszélyes!!!!! Fokozza a melegérzetet, de értágulást okoz és ezáltal fokozódik a hőleadás, hővesztés és a meleg érzet ellenére nagyobb a kihűlés veszélye. A lábakon túl a kezekre is figyelni kell. Tartsuk szárazon, használjunk a kirepedés ellen valamilyen kenőcsöt és legyen váltás kesztyű nálunk!