Adókedvezmény cukrosoknak 2012-es évre jár, vagy már eltörölték, vagy van valami kitétele??

KérdésekAdókedvezmény cukrosoknak 2012-es évre jár, vagy már eltörölték, vagy van valami kitétele??
Halász Gabriella kérdezte ennyi ideje: 11 év

Véletlenül hallottam ilyen lehetőségről…., de nem tudták megmondani, hogy él-e még  ez a rendelet a 2012-es évre.
Tud valaki valamit… biztosat??

19 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 11 év ago

 1-es típ cukorbetegeknek (gyerekkori,inzulinhiányos cb) E1090, Szövődményes 2.tip cukorbetegségben (szemszövődmény,idegi szövődmény,ill.többszörös szövődmény E1170) lehet igényelni..

Halász Gabriella answered 11 év ago

Szia Sára!
Az első kizárva, de nem tudom, hogy nekem a lábfej probléma -kapok rá gyógyszert is- az vajon szövődmény, vagy még nem???
Lehet, hogy azon a papíron, ahol javasolták a gyógyszer felírását, van valami kód??

Sára Biró answered 11 év ago

Gabriella a neuropathia szövődmény, a javaslaton kell lennie kódnak. Emlékszem korábban  a neuropathia tüneteit élethűen leírtad és úgy emlékszem emiatt szeded is a Thiogammat. A  javaslaton kell lennie kódnak.

jaskó answered 11 év ago

A neten is rá lehet keresni a kedvezményt biztosító lehetőségekre, illetve az azt tartalmazó táblázatra. Itt a megfelelő kódszámok érvényesek. Ha viszont rokkantsági járadékot kapsz és azon a nem rehabilitálható szakvélemény van rögzítve, akkor nem kell javaslat, csak az okmánynak kell rendelkezésre állnia. Ha viszont csak valamelyik kategóriába tartozol, akkor a NAV tól kell igazoló lapot kérni és azt a kezelőorvossal igazoltatni. A kedvezmény anni hónapra szól, ahány hónapra jogosult vagy a kedvezményre. Ha tehát a feltételek egész évben fennálltak, akkor 12 hónap és max 48.000.-Ft. Február 15.-ig lehet megbízni a NAV-ot, hogy készítse el a bevallásod. Ennek érdekében fel kell keresni a hivatalt és ott minden felvilágosítást megadnak. Nyomtatványt is ők biztosítanak. Ha a hivatal készíti el a bevallást, az díjtalan!!! Én most voltam benn és rettenetesen feldühítettek, mert a visszajáró pénzem nem a kezembe utalják, hanem az önkéntes nyugdíjpénztári számlámra. Tehát nem rendelkezhetem szabadon a saját pénzemmel.  Ha viszont a megtakarításom fel szeretném venni 47% adóval terhelik a hiozamom. Be is fejezem az idén felveszem. Irgalmatlan szemétségnek tartom, hogy nem rendelkezhetem szabadon a saját pénzemmel. Ehhez még csak ráadás, hogy milyen jogon kutakodik a NAV az eü állapotom nyilvántartásában, ami elvben titkos. Az orvost titoktartás köti és a hivatalt????

Nanita answered 11 év ago

Sziasztok.
Amennyiben van súlyos fogyatékosságról igazolásod ( a cukorbetegség ennek számít), akkor havonta a minimálbér 5%-ig azaz havi 4.900 Ft-al lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó összegét.
Az igazolást nem kell csatolni a bevalláshoz, de az elévülési időn belül meg kell őrizni.
Csak igazolás megléte mellett érvényesíthető.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Köszönöm Mindenkinek a választ… de most meg az jutott eszembe, hogy mivel én nem dolgozom… munkanélküli vagyok… akkor mi a teendő??

Elvész a kedvezmény alapból??

Nanita answered 11 év ago

Természetesen a kedvezményt csak az tudja érvényesíteni akinek van jövedelme amiből az szja-t levonják.

Halász Gabriella answered 11 év ago

Akkor ezt buktam! 🙁
Köszi!!!

Halász Gabriella answered 11 év ago

De ha fizetem a TB-t???

Sára Biró answered 11 év ago

 Internetes oldalakon olvastam, kérje , mert jár önnek stb… Egyes oldalakon szidják az orvost, aki nem adja k az igazolást stb.. Sok kellemetlenséget okoz a rendelésen, amikor el kell magyarázni, hogy csak kinek jár. Persze egyetlen cukorbeteg sem ismeri a kódokat . A Diabetes hírlevél Szerkesztőjének írtam néhány sort, hogy úgy kellene hirdetni, hogy nem minden cukorbetegnek jár az adókedvezmény. Vagy ,ha azzal kezdenék ,hogy az 1-es típusú cukorbetegnek jár az adókedvezmény, a 2 típ. csak azoknál akiknél szemszövődmény stb.. van, mennyivel érthetőbb lenne.  Nem?  Válaszoltak is, hogy továbbítják a levelem. Ha valami további  értesítést kapok, akkor megosztom Veletek.
Gabriella TB-t fizetsz, azért orvosi ellátást adnak én úgy tudom , de adót nem  fizetsz és ez az adóból igényelhető vissza:-( Anita ezt jobban tudja?!