A mángoldot római káposztának és leveles répának is nevezik. Bár acukorrépa rokona, nem gyökerét, hanem húsos, megvastagodott levélnyelétés levelét fogyasztjuk. Levele a spenótot helyettesítheti (deintenzívebb ízű), levélnyelének felhasználása pedig a spárgáhozhasonló. A konyhakertekben május végétől szeptemberig szedhető. A levél- vagymetélőmángoldnak több fajtája is létezik, amelyek a levelek méretébenés színében (a halványabb zöldtől a sötétzöldig terjedhet) térhetnekel. A bordás- vagy szármángoldnak a levélnyele piros, de létezik fehérés sárga változata is. Fogyókúrázók is fogyaszthatják A rebarbarához hasonlóan a mángold energiatartalma is alacsony (19kcal/100g), víztartalma közel 93 százalék. Zsír elhanyagolható mennyiségben van benne, fehérjetartalma pedig,bár alacsony (1,8-2,1g/100g), de értékes, a szervezet számáranélkülözhetetlen aminosavakból áll. Szénhidráttartalma sem nagy(3,7g/100g), így fogyókúrázók és cukorbetegek is betervezhetikétrendjükbe.