Actrapid és Levemir együtt

KérdésekActrapid és Levemir együtt
Zsóka kérdezte ennyi ideje: 12 év
16 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 12 év ago

 Sziasztok! Zsóka fontosak a kis étkezések  a tízórai,az uzsonna,sőt 10 gramm CH tartalmú utóvacsora is.  Az utóvacsora nem azért van, hogy éjjelre  adunk bázis inzulint,hanem az Actrapid csúcshatását kell kivédeni. Ezt úgy lehet kikísérletezni, ha csinálsz vércukor profilt. Lefekvéskor egy 2-es típ inzulinos cukorbetegnek a vércukorértéke akkor ideális,ha 6-8 mmol/l között van.

Zsóka answered 12 év ago

Szeretném kérdezni, hogy a humán és az analóg inzulin kombinációja mellett , háromszor vagy ötször kell étkezni.???

Nanita answered 12 év ago

Zsóka, biztos Sára kijavít, ha nem jól mondom. Ha a rövid inzulin humán ( Actrapid) és a hosszú analóg, akkor 5-ször kell étkezni.

Gyöngyi answered 12 év ago

Actrapid mellett ötször.

Gyöngyi answered 12 év ago

Én amikor az Actrapidot adtam, akkor így étkeztem, nekem bevált, sőt még mellette mozgás nélkül is fogytam egy keveset.

Reggeli: csak lassan felszívódó CH, délelőtt 1/2 lassan felszívódó és 1/2 gyorsan felszívódó CH
Ebéd? 2/3 lassan felszívódó és 1/3 gyorsan felszívódó CH
Uzsonna: csak gyorsan felszívódó CH
Vacsora 2/3 lassan felszívódó CH és 1/3 gyorsan felszívódó CH

Én kezdetben elkövettem azt a hibát, hogy kevesebb gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztottam, pld. uzsonnára is fogyasztottam lassan felszívódó CH-t, az eredmény súlynövekedés lett. Viszont amikor áttértem a fenti étkezésre, lassan ugyan de csökkent a súlyom.

Jelenleg a NovoRapid mellett már csak 3-szor étkezem és az étkezések (a reggeli kivételével) 2/3 lassan felszívódó és 1/3 gyorsan felszívódó CH-ból áll. Reggel sajnos gyorsan felszívódó CH fogyasztása esetén jobban megemelkedik a vércukrom, ezért csak lassan felszívódó CH-t fogyasztok.

Sára Biró answered 12 év ago

 Valóban reggel nem javasolt a gyorsan felszívódó CH, sokan megszokták a tejes kávét nehezen vállnak meg,és bizony hirtelen magas vércukor emelkedést csinál.
Gyöngyi érdekes megfigyelés  amit írtál az uzsonnával kapcsolatosan, akkor is mozogtál?
Kis étkezésnél a gyorsan felszívódó CH-t kell előnyben részesíteni gyümölcs,kefir,viszont utóvacsoránál a lassan felszívódót.

Gyöngyi answered 12 év ago

Nem mozogtam, mert akkoriban volt achilles íngyulladásom, mely 6 hónap alatt jött rendbe, azt követően könyököm sérült, az is fél év volt. Szerencsétlen sorozatok. Ezt a beosztást egy orvossal beszéltem meg, ill. Ő tanácsolta, és akkor állt meg a súlygyarapodás.

Gyöngyi answered 12 év ago

Ez akkor volt, amikor inzulinra állítottak tablettáról. Állandóan éhes voltam, és nem tudtam elképzelni, hogy egy almával kibírom vacsoráig. Ezért fogyasztottam lassan felszívódó Ch-t többet, mint kiderült.

Sára Biró answered 12 év ago

 Gyöngyi akkor most kibírod a 3x étkezést? Gyümölcsöt mikor eszel?

Gyöngyi answered 12 év ago

Igen, gyümölcsöt délben és este vacsoránál eszem, valamint akkor, amikor mozgok és esetleg a mozgás előtt kevesebb vc-t mérek, hypo kivédése érdekében vagy ha edzés közben vagy után leesik a vércukor.