A tél végére beüt a D-vitamin-hiány

KérdésekA tél végére beüt a D-vitamin-hiány
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

 D-vitamin hiánya a téli hónapokban, és ennek milyen kiterjedt következményei lehetnek. A-vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.
http://index.hu/tudomany/egeszseg/

4 Válasz
jaskó answered 11 év ago

A természetes, napfény adta D vitamin pótlás hiányzik nekem. Máskor a tél folyamán is sokat voltam a szabadban, sokszor szikrázó napsütésben, de akár – 15-20 fokban is. Nagyon szerettem. Felénk az idei tél nagyon lehangoló. Se napsütés, sem igazi fagy, vagy hó. Csak a szél, a felhős ég, a sár, a nyirkos, minden kabát alá bebújó nyálkás, ködös idő. NNagyon várom már, hogy vége legyen ennek a természetes sötétségnek és gyógyszer nélkül tölthessem fel magam D vitaminnal. Már a színem sem a "régi", teljesen "kifakultam"

Nanita answered 11 év ago

A legjobb D vitamin a napsütés. 🙂
Télen kénytelenek vagyunk mi is pótolni a D vitamint, mi 2000NE-t szoktunk bevenni naponta.
Azt vettem észre,ha télen minden nap bevesszük, hamarabb túl vagyunk a különböző fertőzéseken.

Sára Biró answered 11 év ago

 Meredeken nő a cukorbeteg gyerekek száma
Annak ellenére, hogy a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is forgalomban van. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, annak hatására ugyanis az immunrendszer visszafelé sülhet el.Az orvosok arra intenek, hogy roppant fontos odafigyelni az esetleges tünetekre: az 1-es típusú cukorbetegség folyamatos éhségérzettel, állandó vizelési kényszerrel, illetve ágyba vizeléssel, szomjúságérzettel járhat kis korban  Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, veszélybe kerülhet a betegek szíve és veséje, nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.
http://index.hu/tudomany/egeszseg/2013/02/04/

Halász Gabriella answered 11 év ago

Sajnos én nyáron sem mehetek napra…. amióta a lányomat megszültem! 🙁 kaptam vérátömlesztést és egy gyógyszermérgezést! 🙁
Ugyanakkor az egyik betegségem -a cukorral együtt jött ki- napfényt igényelne! 🙂
Most akkor mi a fenét csináljak??