A szem állapota is utalhat cukorbetegségre?

KérdésekA szem állapota is utalhat cukorbetegségre?
Anonymus kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Lehet,hogy nem olyan magas a cukor és a  szemben  úgyis lehet cukorbetegség okozta károsodás?

5 Válasz
elekes andras answered 13 év ago

 Utalhat bizony cukorbetegségre.Nagyon gyakran már szem szövődmény van amikor felfedezik.A cukor károsodástól vakság is kialakulhat. Én amióta tudom,hogy cukorbeteg vagyok rendszeresen megyek szemészeti szűrővizsgálatra. Nagyon fontos,hogy olyankor ne autóval menjünk,mert a cukorbetegség okozta károsodást csak tágított pupillával tudják megnézni. Amig nem tudtam,hogy cseppenteni kell a szembe autóval mentem! 

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Nem csak cukorbetegségre utalhat a szem állapota hanem sajnos nagyon sok esetben pajzsmirigy -betegségre is,kidülledt kerek szemek jellemző a pajzsmirigy betegekre!

jaskó answered 13 év ago

Természetesen utalhat a cukorbetegségre. Közvetlen környezetemben, főleg az idősebbek között többeknek a szemészeten fedezték fel, hogy cukorbeteg. Az időskori diabétesz kezdetben nagyobb gondot még nem okoz. Az idős ember megszokja a kissé kellemetlen közérzetet, amit a korára fog. Nem is gondol a cukorbetegségre. Viszont a látása romlik, tehát szemüveg kell. Ha lelkiismeretes szemészorvoshoz kerül, aki az olvasópróbán túl csinál egy szemfenékvizsgálatot is gyakran fedez fel olyan elváltozásokat.amelyek egyértelműen a diabeteszre utalnak. Kezdetben csak apró beszűrődéseket , érelváltozásokat lehet tapasztalni, de ezek olyan jellegzetes tünetek, amelyek egyértelműsítik az állapotot
Később kezeletlenül, elhanyagolt diabeteszes háttérrel akár egyenes út vezethet ba vaksághoz. DE! a folyamat lassítható és megállítható, csak egy kis figyelem önmagunkra és a rendszere szemészeti kontroll, valamint a szénhidrát anyagcsere normalizálása és már is jobb a helyzet. Egy dolgot azért senki ne felejtsen el. Könnyebb a bajt megelőzni, mint utólag megállítani!!! A sírás csak a könnycsatornákat tisztítja, de a látásunkat már nem adja vissza!

klari50 answered 13 év ago

 Bizony gyakran ! Viszont az lenne jó,ha mielőbb szűrés alkalmával kiderülne  a cukorbetegség,hogy még ne legyen se rünet,se szövődmény!

Tri-Ton answered 13 év ago

Saját tapasztalatomat osztom meg veletek. CCa. 1 éve kezdett ,,rövidülni,, a kezem, ezért önszántamból vettem egy szemüveget. Abszolút nem gondoltam cukor problémára, ráfogtam a koromra. Közel 1 hónapja szedem a gyógyszereket a vc. problémámra viszont a látásom érdekesen alakult. Először sokkal rosszabb lett ( homályosan láttam ) és 1 hét után elkezdett javulni. Mára oda jutottam, hogy sem a gép előtt, sem újsághoz nem kell szemüveget használnom. Elváltozást szerencsémre a szemészeten sem találtak. A cukrom először 10 fölöttről indult, 1 hét után még nem éreztem jól magam a 6,5 alatt. Mára 5,5 – 6,0 körül a legjobb.