A cékláról ezt olvastam
A cékla a tél császára, de mennyire az :-))
Főzve-párolva
A cékla párolva, zacskóban sütve (hallal vagy anélkül), kevés fűszerrel és valamilyen finom olajjal (olíva, dió, mák, tökmag) megcsepegtetve önmagában gyors és szuper fogás. Jó tulajdonságai közé tartozik, hogy jól kombinálható karakterű, filléres zöldség, így készítettünk belőle vajtökkel és retekkel izgalmas marokkói salátát, valamint ricottával, mákkal kiegészítve csodás raviolit is.
A cékla nem csak olcsó téli vitamin- és ásványianyag-forrás, hanem az egyik kedvenc zöldségünk, amiből savanyúságot, izgalmas köreteket, meleg salátákat vagy leveseket is készíthetnek. Szuper receptek céklával.
A céklát nem kell kizárólag a savanyúságok közé sorolni, annál sokkal többet tud. Ahogyan előző cékla-kisokosunkban írtuk, gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemre méltó vitamin- és ásványianyag-forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikrotápanyagok.
Hidegen és nyersen
Ennek megfelelően elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, hogy ezek a tápanyagok megfelelően érvényesülhessenek a szervezetben. Édesköménnyel, naranccsal és fűszeres öntettel élénk salátát készítettünk belőle.
A gyömbéres-kókusztejes céklalevest is idesorolhatjuk, mert persze forrón tökéletesen átmelegíti a testet, de hidegen is megállja a helyét, sőt, most a januári tavaszban vagyunk, amikor úgyse kell visszariadnunk a hideg krémlevesektől.
A cékla frissítőnek is kiváló, ezért préseljék vagy centrifugálják nyersen, ha önmagában túl töménynek érzik, egészítsék ki almával vagy répával, és kész a téli multivitamin-bomba.
origo.hu
Ti hogyan szoktátok elkészíteni?
Én eddig csak salátát készítettem belőle
Tudják rólam a rokonságban, és bartáti körben, hogy imádom a cékla salátát. A fent felsorolt többit valószínű azért nem tudom, hogy milyen ízű, mert még nem találkoztam velük. Én általában boltban veszem a cékla salátát. A múlt héten házi készítésű céklát kaptam, mely csak édesítőszert tartalmazott, hát az szuper volt. Sült csibéhez nagyon passzolt az íze.
Karácsony előtt olvastam a sült céklát a nosalty.hu oldalon, nagyon tudom ajánlani, ráadásul sok időt nem igényel.
Hozzávalók / 4 adag1 kg cékla2 közepes db sárgarépa2 közepes db alma4 ek olívaolajsó ízlés szerintbors ízlés szerintbazsalikom ízlés szerintoregánó ízlés szerint (egyéb mediterrán fűszerek: kakukkfű, rozmaring)4 ek balzsamecet (vagy egyéb gyümölcsecet Elkészités: A céklát meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát megpucoljuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Az almát hámozatlanul negyedekbe, majd nyolcadokba szeljük, a magházát eltávolítjuk.Egy közepes tepsit kiolajozunk, majd beleszórjuk a feldarabolt zöldséget, megszórjuk a fűszerekkel, és összeforgatjuk az olajjal. (Ha keveselljük a megadott mennyiségű olajat, akkor pótolhatjuk.) A tepsit fóliával letakarjuk, és forró sütőben legalább egy órán át sütjük, míg a cékla megpuhul. Ha elkészült, balzsamecettel meglocsoljuk és összeforgatjuk.Fűszeres vagy grillezett húsokhoz köretnek kínáljuk. Sütés: 220 C fok