A sokat hangoztatott HbA1c vizsgálat , mi is ez?

KérdésekA sokat hangoztatott HbA1c vizsgálat , mi is ez?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 11 év

A HbA1c a cukorbetegek gondozása során kötelezően ellenőrizendő laborvizsgálat.
 A vérvételt megelőző 2-3 hónap anyagcsere-helyzetéről ad felvilágosítást.
Fontos, hogy a HbA1c nem egyenlő a mért vércukorértékek átlagával!
 A hemoglobin egy fehérje, amely az oxigén szállításáért felelős a vörösvértestekben. ehhez a fehérjéhez hozzákötődhet a cukor. ezt a folyamatot glikációnak hívjuk. Mivel a vörösvérsejt és a benne levő hemoglobin életideje kb. 120 nap, ezért ez a vizsgálat az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorértékéről ad felvilágosítást. Annál több hemoglobinhoz kötődik cukor, minél magasabb a vér cukorszintje. A laboratórium külön tudja választani az „elcukrosodott” és a normális hemoglobint. Az eredményt %-ban adják meg.
Egészséges embernél  ( aki még nem cukorbeteg !) ez 4-6 % között van.
A diabéteszes betegek több éves, évtizedes megfigyelése azt bizonyította, hogy közel normális, vagyis 7% alatti HbA1c esetén jóval kisebb az esélye a szövődmények kialakulásának. ezért a gondozás során általában 7% alatti értékre törekszünk.
míg egy idős, már szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegnél a 7,5-8%   közötti érték elegendő  A cél meghatározásnál figyelembe kell venni a beteg életkorát, társbetegségeit és a diabétesz okozta szövődményeket.
 Fiatal, egyéb betegséggel nem rendelkező cukorbetegnél 6,5% . A 8,0 % feletti érték viszont egyértelműen rossznak számít, a szövődmények kifejlődésének rizikója meredeken emelkedik, ilyenkor a kezelést módosítani kell.
diabet.hu

6 Válasz
Sára Biró answered 11 év ago

 HbA1c  vizsgálatra nem kell éhgyomorral menni. Ti , hogy szoktátok?

Sára Biró answered 11 év ago

 HbA1c  vizsgálatra nem kell éhgyomorral menni. Ti , hogy szoktátok?

rgyorgy answered 11 év ago

Sárika, köszönöm az infot, de kérdésem merült fel. Ha idős, már problémás betegnél elegendő a 7,5-8 % közötti Hba1c érték, mennyi a kívánatos, jó érték? Ha már vannak szövődmények milyen vc érték az, ahol lassítani lehet a szövődmények súlyosságát? Tegnapelőtt kérdéseket tettem fel a háziorvosomnál, mi az ideális Hba1c érték? Ő is azt mondta, hogy egészséges embernél 4-6 mmol/l. Ő ismer, ismeri az állapotomat, koromat, milyen gyógyszereket szedek.Szerinte nálam is az a jó, ha 4-6 között tartom a cukrom, és az 5,3-as laborérték tökéletes. Ezt az értéket könnyen, erőfeszítés nélkül tudom tartani, de feltétele az önismeret is. Óriási segítséget kapok a feleségemtől, aki maximálisan segít, hogy jó legyen a vc értékem.

Sára Biró answered 11 év ago

 A kívánatos jó érték egy 70 feletti betegnél akinél pl.van szemfenék elváltozás, vagy netán szívprobléma akkor 7,5 % körüli HbA1c a jó. Ezt a Magyar Diabetológiai Társaság határozta meg a több évnyi tapasztalat alapján. A bejegyzett cik a diabet.hu-n jelent meg .

jaskó answered 11 év ago

Szerintem nagyon igaza van Sárikának. Igaz én inzulinos betegként (38 éve) tapasztaltam meg ezeket az értékeket, de  a tapasztalataim is az ő értékeit igazolják. Egy cukorbetegnek és főleg inzulinosnak, élet-ön és közveszélyes a normál érték határán tartani, mert a nem várt eseményedk miatt bekövetkező hypó súlyos következményekkel járhat. A gyakori alacsony érték pedig nagymértékben elősegíti a szövődmények kialakulását és sokat ronthat a meglévőkön. Aki tablettás, diétás kezelésen van, állandó életformát követ, nem mozog, amolyan fekszik, nyugszik állapotban éli a mindennapjait, még annál is bekövetkezhetnek nagy ugrások, mert a cukorszint változása rengeteg objektív körülménytől is függhet. Nagyon szerencsés az az ember, aki szinte változás nélküli, közel azonos szinten mozgó értékeket tud produkálni. Igaz, elsődleges cél az egyensúly fenntartása és a nagy ugrások elkerülése.

rgyorgy answered 11 év ago

Tökéletesen egyetértek veletek, és ha korombeli idős embernek kellene tanácsot adnom, ugyanazt a magasabb vc értéket javasolnám mint Sárika.Én is rendkívül veszélyesnek tartom az alacsony vércukor értéket, ha hiányzik az önkontroll. Saját tapasztalatom az, hogy a magas, kezeletlen vc okozta a szövődményeket,ezért  igyekszem stabilizálni a vc szintemet.Amióta létezett a Comodor, igyekeztem felhasználni a problémáim megoldásához. A Pc világában pedig itt a nagy lehetőség az Office program. Másfél éve vezetem a saját Excel vc naplómat, amiben külön színekkel jelölöm az alacsony, enyhén magas, és magas vc értékeket.A kezdeti eléggé rossz értékek után eljutottam oda, hogy elégedett vagyok a vc értékeimmel. Piros, 4 alatti érték utoljára egy hónapja volt, de nagyon hamar korrigáltam.
Igen, szerencsés ember vagyok, de ezt nektek is köszönhetem. Elsősorban Sárikának, és a KEVA-nak.