A savanyú káposzta levének jótékony hatásai.

KérdésekA savanyú káposzta levének jótékony hatásai.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év
6 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

Amikor diétára,egészséges táplálkozásra gondolunk sokszor megfeledkezünk nagyanyáink ősi praktikáiról.
Ilyen például a savanyú káposzta leve is.
A fogyókúrázók is használhatják,gyorsabban tudnak fogyni.
Az anyagcsere számára fontos elemeket tartalmaz,erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a savanyúkáposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, melyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is van benne.
Szabályozza a vércukrot, tisztítja a beleket,segíti  a máj működését, csökkenti a koleszterint.
Olvastam,hogy jótékony hatású a rákos megbetegedésben is.

katalin answered 13 év ago

Azt már én is hallottam hogy a cukorra nagyon jo hatása van .Fgyokura alkalmazására még nem jutott eszembe.És az almaecetröl mi a véleményetek a fogyokurában?

Ilona50 answered 13 év ago

 Véleményem szerint az almaecetből nem jó sokat fogyasztani,mert attól gyomorégés is tud jelentkezni.
Én salátát készítettem belőle,de nem ízlett.Az almaecetet akkor szoktam használni,ha megfázom,vagy lázas vagyok,akkor borogatásra jó szokott lenni.

Sára Biró answered 13 év ago

Szia Kati !
Nekem az almaecetről nincs tapasztalatom,de a legjobb a kiegyensúlyozott táplálkozás, a kalóriabevitel csökkentése és a mozgás,ezzel  már sikerült fogynod és ha fokozatoson próbálsz meg fogyni,akkor a kilók nehezebben jönnek vissza! Ilonának igaza lehet a túl sok almaecet gyomorégést tud csinálni.
Itt a tavasz lehet biciklizni,meglátod az segít:-) Ja és ,ha van időd gyere a tornára!

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Egész télen a savanyúkáposzta jelen volt az étkezésünkbe,Kapuváron a házhelyi kis ABC-be nagyon finom káposztát lehetett kapni ,egészséges nagyon !!

Krisztina Kiss answered 13 év ago

Tápértéke: Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat,klórt, nátriumot, nagymennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, Cvitamint és U vitamint.
Gyógyhatása: A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebbtermészetes gyógyszerünk. Nyersen, főve vagy savanyítva hat aszervezetünk gyógyítására. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogynagymennyiségben tartalmaz ként. Anyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen avastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen.
Szabályozza a vércukrot: A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatosa káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető avércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. Ugyanezt a munkátelvégezi a zeller és a salátalé is.
Koleszterin-csökkentő: A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.  A legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos -kelés, – fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rákgyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint ahagyományos módszerrel gyógyítottaké.
Bronchitis: A fenn említett tulajdonsága következtében a népigyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van akálium, amit tartalmaz a káposzta akár főve, akár nyersen fogyasztjuk.
Alkohol okozta májbetegség: A májcirrózis vagy májrák a rendszeresenhasznált, és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás következménye.Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé,hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is hozzájárul.
Csillapítja az idegrendszert: A zaklatott idegeink csillapítására astresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, adepressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetéséreis fogyaszthatunk savanyú, vagy friss káposztalevet. szoval ennyi mindenre jó…..