A reflux betegség is okozhat alvászavart.

KérdésekA reflux betegség is okozhat alvászavart.
etelka1964 kérdezte ennyi ideje: 13 év

Olvastam,hogy a gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux viszont csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. Mit lehet tenni?

1 Válasz
Krisztina Kiss answered 13 év ago

. Az éjszakai reflux alattomos és sokszor a beteg sem észleli közvetlenül. A következmény alvászavarok, alvás alatti légzészavarok, nappali álmosság képében jelentkeznek. Számos klinikai vizsgálat elemezte a kérdést és azt találták, hogy az éjszakai reflux elalvási nehezítettséget, felületes alvást, éjszakai felriadásokat, rémálmokat okozhat. Másnap a beteg álmos, teljesítő képessége csökken. Érdekes kutatási eredmény, hogy a reflux-esemény az alvást felszínessé teszi – úgynevezett "mikroébredést" okoz – tehát a beteg nem ébred fel fizikailag, de az alvása "széttöredezik" és másnap álmos, "pedig fel sem ébredt éjszaka". Egy nagy vizsgálatban 518 reflux betegnél elemezték az alvással kapcsolatos problémákat: a betegek 82%-ában volt valamilyen alvászavar, 61%-ban elalvási zavar vagy felébredés volt a fő panasz, 10%-ban emiatt altatót használtak, a másnapi munkaképesség-teljesítmény a betegek 42%-ánál csökkent volt. Kimutatták, hogy sokszor a betegek fulladás-érzésre, köhögési rohamra ébrednek fel, ezért egyes szerzők "éjszakai fojtogatónak" nevezték el a reflux betegséget.  

A reflux betegség igen gyakori. A jellemző típusos tünetei a gyomorégés, a savas (vagy epés, vagy semleges) gyomortartalom felböfögése (vagy simán visszajutása) a nyelőcsőbe. Előfordul még émelygés, nyáladzás. A magyar lakosság közel 30%-ának vannak rendszeres refluxos panaszai. Reflux betegségről akkor beszélünk, ha legalább két típusos panasz, legalább 3-szor fordul elő hetente. A savas gyomortartalom a nyelőcsőbe jutva felmarja a nyelőcső nyálkahártyája és ott gyulladást, súlyos esetben fekélyt okoz. Ha ez tartós és a beteg nem kap kezelést a nyelőcső hegesedése, szűkülete alakulhat ki. Szintén hosszútávú következmény lehet a nyelőcső-nyálkahártya átalakulása (a gyomor nyálkahártya felkúszása a nyelőcsőbe – ezt Barret-nyelőcsőnek nevezzük), melynek talaján nyelőcsőrák alakulhat ki.A reflux betegségnek nemcsak típusos tünetei lehetnek, hanem kísérhetik alattomos (nem típusos), úgynevezett "nyelőcsövön kívüli" tünetek is. Ezek sokszor félrevezetik az orvost és a beteget egyaránt. A beteg a különböző nyelőcsövön kívüli panaszok miatt nem is emésztőszervi specialistához (gasztroenterológushoz) fordul, hanem az adott tünetnek-panasznak megfelelő szakorvoshoz. A beteg további sorsa részben azon is múlik, hogy a különböző szakorvosok felismerik-e, hogy a szakterületükhöz tartozó panasz hátterében reflux betegség áll.

APUKÁMNAK IS MEGÁLAPITOTÁK 3 ÉVE , HOGY REFLUXA VAN  MINDIG GÉGÉSZETTRE KÜLDTÉK MIRE KIDERÜLT , HOGY NEM IS OTT A BAJ.