A rebarbara védi májunkat, enyhíti az aranyeres panaszokat.

KérdésekA rebarbara védi májunkat, enyhíti az aranyeres panaszokat.
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

A rebarbara tökéletes választás a téli hónapokban kialakult vitamin- ésásványianyag-hiány pótlására. Energiatartalma rendkívül alacsony(17kcal/100g). Víztartalma viszont magas (94,6%): igazi gyorsszomjúságoltó, ami magas savtartalmának köszönhető. Fehérje és zsírelhanyagolható mennyiségben található benne, és szénhidráttartalma semmagas (3,3g/100g).       
Rengeteg tápanyag található benne Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5),a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és azE-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas,a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirost-forrás(4,4g/100g). A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket(lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak,csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökökmennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségekkialakulásának kockázatát.  A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmukmiatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.

2 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

 Én is  szeretem a rebarbarát,úgy kell levesnek megkészíteni mint pl. az egres levest 🙂  Véleményem szerint kevesen ismerik(legalább is a környezetemben).

Zsóka answered 13 év ago

Krisztike biztos jó lehet, de én csak hallomásból ismerem, még nem láttam sehol piacon vagy üzletbe.