A rebarbara tökéletes választás a téli hónapokban kialakult vitamin- ésásványianyag-hiány pótlására. Energiatartalma rendkívül alacsony(17kcal/100g). Víztartalma viszont magas (94,6%): igazi gyorsszomjúságoltó, ami magas savtartalmának köszönhető. Fehérje és zsírelhanyagolható mennyiségben található benne, és szénhidráttartalma semmagas (3,3g/100g).
Rengeteg tápanyag található benne Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5),a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és azE-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas,a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirost-forrás(4,4g/100g). A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket(lutein, zeaxanthin) is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak,csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökökmennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségekkialakulásának kockázatát. A levélnyelek nyersen fogyasztva oxálsav- és élelmirost-tartalmukmiatt fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését.
A rebarbara védi májunkat, enyhíti az aranyeres panaszokat.
2 Válasz