A napi étkezések során mi az étel választás sorrendjének szempontja ???

KérdésekA napi étkezések során mi az étel választás sorrendjének szempontja ???
Agnes Kovacs kérdezte ennyi ideje: 9 év

Azt eszitek amit adott pillanatban megkívántok vagy figyelembe vesztek más szempontokat is, esetleg alárendelitek a cukorbetegségnek az étel választást, esetleg az aktuális anyagcseréhez igazítjátok ???  Van preferencia vagy sorrend ami az étkezéseiteket, étel választásotokat befolyásolja vagy meghatározza ???  Ellenőrzitek, hogy amit állítanak egy ételről az valóban helytálló vagy elhiszitek az állítást róla? 

4 Válasz
Agnes Kovacs answered 9 év ago

Én  elég öreg róka vagyok diabéteszben , már semmit nem hiszek el csak azért mert mondja valaki, főleg akkor vagyok sértően kétkedő ha mindezt a szakértő tesztelgő ezernyi tudatlan laikus állítja. Már eljutottam arra pontra h megválogatom, mit szándékozok kipróbálni, megkóstolni. Nagyon és túl hamar kiderült számomra a szénhidrát számadat önmagában nem segít a cukorbetegség és inzulin adag meghatározásában. Eltelt több évtized és manapság már tudjuk van GI, ami továbbra sem segít szerintem , van IR ( a tápanyag inzlulin reakciója) görbe és van a Ch, valamint az össz kalória is , de azt is megfigyeltem hiába nincs semmi CH és kalóriatartlma valaminek akkor is megemeli a  vércukrot a elfogysztása mint páldául a  kávé !! vagy  a sós, elsózott dolgok, ha uborkát eszünk jól elsózva elképesztően feltornázza a vércukrot de akár  a zsíros étel is, mondjuk önmagában a sajt is, de legyen csak a fehérje ( tojás, túró, hús) ami Ch mentes szintén elképesztő inzulinigényt mutat elfogysztását követően. Étkezéseknél vagy elhízásnál em a cukrokra és Ch-ra kell figyelni, a cukorbetegség nagyon összetett és bonyolult dolog, de az elhízás is. Hiába 20g Ch tartalmazz egy diabetikus Norbi update süti mégis azonos inzulint igényel mint egy cukrozott 20g Bounty csoki, az utóbbi kevésbbé hízlal és olcsóbb is.  A kaják választásánál én azt pereferálom, hogy a diabomon túl több hasznos, a szervezetemnek szükséges építő értéke is legyen az adott ételnek, például előbb eszem egy barackot amiben vitaminok, ásványi anyagok vannak mint a barackra azonos mennyiségű inzulinnal egyek diabetikusnak hirdetett süteményt, ami inkább csak élvezeti forrás mint hasznos tápanyag, bár a gabona szükséges csak kérdés milyen formában és mennyi mennyiségben és gyakoriságban tömjük magunkba és abba  a sütikében zsír és egyébb a diabra káros dolog van.

Nanita answered 9 év ago

Időnként az eszem amit éppen megkívánok ( ez általában a napnak abban az időszakában van amikor alacsonyabb az értékem), de ilyenkor is figyelembe veszek más szempontokat ( szénhidrát miatti korrekció-plusz inzulin)…..és többségében alárendelem a cukorbetegségemnek az étel választást.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

köszönöm a válaszod Nanita, örülök h megosztod velünk.

Nanita answered 9 év ago

Szívesen. A másik öreg róka. :-)))