A medvehagyma élettani hatásai a fokhagymáévalegyeznek meg, de a hatóanyagokat annál kisebb mennyiségben tartalmazza.Legerősebbek emésztést stimuláló tulajdonságai: serkenti a gyomor, abelek működését, tonizálja a gyomor- és bélizmokat, de segít hasmenés,hasi görcsök, valamint puffadás esetén is. Ezen kívül étvágynövelő, valamint csökkenti a vérnyomást, illetve avér koleszterinszintjét. Pusztítja a bélférgeket, továbbá fertőtlenítő,vérzéscsillapító, vízhajtó, köptető, izzasztó és lázcsillapító hatássalis rendelkezik.Palacsintába, pogácsába, vagy pestónak, tésztaszósznak is kiválóA nyers leveleket tehetjük salátába, körözöttbe, vagy adhatjukszendvics mellé is, de meg is párolhatjuk a leveleket, és készíthetünkbelőlük főzeléket, tésztaszószt, palacsintatölteléket, esetleg belesüthetjük pogácsába. Leveseket és burgonyás ételeket isfűszerezhetünk vele. Ételben az íze leginkább a fokhagymáéra emlékeztet, de annál kevésbéintenzív. Nálunk a virágát, amelynek íze kicsit erőteljesebb alevelekénél, nem szokás elfogyasztani, de tőlünk nyugatra azt ismegeszik nyersen vagy főzve. A virágok saláták, sós torták, pie-okdekorálásánál is szépen mutatnak.A medvehagyma frissen fogyasztva a legjobb, de ha később is felhasználnánk, fagyasszuk le.
Medvehagymát nem lehet termeszteni, erdőben nő. Egész Európán megtalálható, nálunk gyertyános, tölgyes, esetleg bükkös erdőben terem. (Éppen most) Tudomásom szerint árusítani nem is szabad, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Úgy hiszem, a gombáéhoz hasonló szabályok vonatkoznak rá. Azt sem szabad árusításra szedni, csak saját fogyasztásra és csak korlátozott mennyiséget. (A boltokban kapható erdei gomba nem erdőben termett! Nem is olyan jó, mint a valódi). Ha árusítani lehetne, az az erdők kirablásával járna. (Mint ahogyan az a hóvirág esetében is sok éven át történt.)
Én is sokat hallottam már a medve hagyma jótékony hatásáról. De sajnos nálunk elvétve látni a piacokon, nem tudom miért nem termelnek és árulnak belőle többet.
Nálunk is megterem.Nagyon szeretem.
Teszek el télire nagyon, finom bablevessel.
Úgy kel el tenni mint a salátát.
Bükk erdőben terem,csak egy helyet tudok a határunkba.
Kora tavasszal jelenik meg aztán tűnik el.
Levele a gyöngyvirág leveléhez hasonlít.
Jó, hogy említed a gyöngyvirágot! Köröltekintően kell bánni a medvehagymával, mert levelei valóban hasonlítanak a gyöngyvirágéra, de ez utóbbi halálosan mérgező.
Sziasztok,üdvözlök Mindenkit!
Napokig nem voltam, mivel Pécsen voltam diabetológiai szakdolgozói továbbképzésen.
Most kezdtem elolvasni a beírt kérdéseket! Képzeljétek éppen ma kaptam egy cserépben medvehagymát:-) Nem is hallottam korábban erről. Nagyon várom a tapasztalatotokat!
Sziasztok! Én is fogyasztom a medvehagymát cserépben van és mindig vágok róla,én nagyon kedvelem.
Képzeljétek egyik kolléganőtől kaptam egy üveg szárított medvehagymát, nagyon ízletes. Sokféle zöld fűszert használok,de ezt mostanáig szárított formában nem próbáltam. Nagyon ízletes.
Még csak most kezd bújni. Ismerek egy helyet, ahol sok van. Szedtünk róla, nagyon finom. De még várni kell vele, hogy kifejlődjön. Én is csak a lányomnak mutattam meg, mert beszéltünk róla és mindenáron látni akarta.