Cukorbetegeknek is ajánlottA málnának magas a víz- és a rosttartalma, energiatartalma viszont csupán 30 kcal/100g. Szénhidrát-tartalma, mely főleg gyümölcscukorból (fruktózból) áll, alacsony, 5,4g/100 g, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe is. Tisztító gyümölcsnapot tartóknak érdemes legalább egy étkezésre málnát fogyasztani.Sokféle és kiemelkedő mennyiségű vitamin van benne. A legjellemzőbbek a C-vitamin, a niacin, a pantoténsav, a folsav, a karotin, valamint az E- és az A-vitamin. Az ásványi anyagok közül kiemelhető kalcium-, kálium-, magnézium-, cink- és vastartalma.A málnalét láz csillapítására és a magas vérnyomás csökkentésére is ajánljákAlacsony szénhidrát- és magas rosttartalma segíthet a vércukorszint karbantartásában, a székrekedés megelőzésében, kezelésében, és a magas vérnyomás csökkentésében, valamint előnyösen hat a szív munkájára és a keringésre. Antioxidáns- és flavonoid-tartalma révén csökkenti a káros szabadgyökök elszaporodását. A málnalének a népi gyógyászatban lázcsillapító és a meghűlést enyhítő hatást tulajdonítanak. A középkorban a málnaszirupot immunerősítőként, valamint hányinger, hányás ellen használták. Aki emésztési panaszok miatt nem fogyaszthatja a gyümölcs apró magjait, szitán áttört levével próbálkozzon, előnyös hatásai így is érvényesülnek.A málnalevéltea a várandósság elején és végén is segít.