A lisztérzékenység – az emésztőrendszer leggyakoribb megbetegedése.

KérdésekA lisztérzékenység – az emésztőrendszer leggyakoribb megbetegedése.
Krisztina Kiss kérdezte ennyi ideje: 13 év

Tünetek

Emésztési problémák gyötrik? Megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenésétől álmatlan éjszakái vannak? Fogorvosa minden egyes látogatásakor újabb szuvas fogat talál, és a sikért tartalmazó ételekkel kegyetlen harcot vív? Ilyen jellegű tünetei is lehetnek annak, ha emésztőrendszerének diagnózisa: lisztérzékenység, s minél hamarabb menjen orvoshoz! A lisztérzékeny ember lefogy, hasmenése van, szervezete (többnyire vérből kimutatható) tápanyaghiányban szenved. A laboratóriumi vizsgálatokból megállapított egyéni nehézségek és eltérések mértéke függ a nyálkahártya elsorvadásának minőségétől és mennyiségétől. Ha a kisimulás mérsékelt – a panaszok jelentéktelenek, és ellenkezőleg: ha teljesen elvékonyodott a nyálkahártya – a különböző panaszok fokozódnak. A cöliákia tipikus tünetei:

  • hasmenés, de székrekedés is
  • fénylő, magas zsírtartalmú széklet
  • fogyás
  • vérszegénység (anémia)
  • csontritkulás (oszteoporózis)
  • nagymértékű fogszuvasodás
  • gyengeség.

Ha a megbetegedést nem kezelik (szigorú diétával) vagy nem ismerik fel, számos szövődmény alakulhat ki, amelyek tápanyagfelszívódási zavart, az idegrendszer, a csontok, a hasnyálmirigy, a máj, a pajzsmirigy megbetegedését, és további súlyos betegségeket (epilepsziát, cukorbetegséget, májbetegségeket, immunbetegségeket) okoznak. Végkövetkeztetésként elmondható, hogy amennyiben a lisztérzékenységet nem észlelik időben, s nem kezelik, a test kimerül, legyengül, belső szervei fokozatosan felmondják a szolgálatot, míg végül a szervezet időnap előtt teljesen összeomlik.

12 Válasz
Klári answered 12 év ago

Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-, árpa-, tönköly- durum- és a rozsliszt is tartalmaz.

Az immunrendszer részvételével kialakuló folyamat, de nem jár IgE szint növekedéssel, és nem kísérik atopiás társuló betegségek.

A lisztérzékenységet el kell különíteni az egyéb táplálék okozta allergiás megbetegedésektől. Fontos felismerni a lisztérzékenység és a gabonaallergia közti különbséget. Gabonaallergia esetében mind a felismerésre, mind a kezelésre és a betegség kimenetelére vonatkozóan az összes többi táplálékallergiára vonatkozó elvek érvényesek.

Tri-Ton answered 12 év ago

 Ezt a betegséget én sajnos elég közelről ismerem. Lehet vele együtt is teljes életet élni, csak tudni kell, hogy mit lehet, mit nem és miből mennyit. A fagyi tölcsért nem kell eldobni, de a kifőtt tészta helyett más köretet kell választani. A gond az, hogy nagyon sokan élnek úgy évekig, hogy nem tudnak erről a betegségükről. Az orvosok is ritkán gondolnak rá és nem indul ez irányú kivizsgálás. Az allergia teszt semmit sem ér. Direkt kértük anno, hogy a glutént is vegyék be az allergének közé. Eredmény: nem érzékeny  Nem volt más választás : enni amit szabad ( egészség javult ), enni amit tilos ( egészség romlott ). Utána már úgy mentünk az orvoshoz, hogy 100% lisztérzékeny, állapítsa meg és adjon róla papírt. Míg nem tudott addig probléma, de utána kezelhető. Gyógyszert nem kell szedni vele.  

Klári answered 12 év ago

A coeliakiához társuló betegségek

A HLA DR3-DQ2 haplotipussal kapcsolt autoimmun betegségek szoros kapcsolatban állnak a coeliákiával. Ezek között is a leglényegesebbnek az I-es típusú diabetes mellitus említendő

Dermatitis herpetiformis Duhring
A betegséget ma a coeliakia extraintestinalis, cutan manifesztációjának tekinthetjük. Mindkét betegségben kimutathatók a HLA B-8, -DR3 és -DQW2 transzplantációs antigének. A betegség többnyire a 20-40. életévben kezdődik, elsősorban a könyökön, térden, fartájékon, a nyak hátsó felszínén és a hajas fejbőrön erythemás, urticariform, viszkető papulák, vesiculák és papulovasiculák képében. Úgy tűnik a skandináv lakosság körében fordul elő legnagyobb arányban. A fénymikroszkópos kép diagnosztikus, a dermalis papillák csúcsán neutrofil sejtek láthatók. A direkt immunfluorescens vizsgálat a dermalis papillákban granularis IgA depozitumokat igazol. Minden esetben kimutathatók keringő endomysium ellenes antitestek.A betegség gluten sensitiv enteropathiaval társul, mely azonban a betegek többségénél subclinicus.
Emésztőrendszeri panaszt a DH-s betegek csak 10%-a említ, azonban valamilyen fokú szövettani eltérés (boholy atrophia, cripta hyperplasia, vagy felszaporodott intraepitheliális lymphocyta szám) kimutatható. Gluten fogyasztása szerepet játszik a bőrtünetek fellángolásában. A glutenmentes étrend tartásával csökkenteni lehet a betegség egyensúlyban tartásához szükséges dapson dózisát (általában napi 100-200 mg), sőt ezek a betegek gyógyszer nélkül is tünetmentesek lehetnek. A dapson kezelés csak a bőrtüneteket tudja megszüntetni, a bélkárosodást nem. Ezért a terápiában egész életen át tartó glutenmentes étrend javasolt. Ez lényeges azért is, mert a dermatitis herpetiformisos betegekben, ha nem tartják szigorúan a diétát, fokozott a gasztrointesztinális lymphoma kialakulásának a kockázata. Ez a kockázat glutenmentes étrenddel csökkenthető.

I-es tipusu diabetes mellitus
Mindkét betegségben kimutatható a HLA DR3-DQ2 haplotipus. Diabeteszes gyerekekben a coeliakia társulására nem a gasztrointesztinális tünetek jelenléte, hanem a fejlődésben, növekedésben való elmaradás, a cukoranyagcsere nagyfokú labilitása (Mauriac szindroma), és az indokolatlan, gyakori hypoglycaemiás rosszullétek utalnak. Ezekben a betegekben a szerológiai screening tesztek megerősitik a kapcsolatot. Collins és mtsai coeliakiás betegek 5,4%-ában igazoltak I-es típusú diabetes mellitus fennállását.

Autoimmun betegségek:
Coeliakiásokban az átlag populációhoz viszonyitva (0,3%) a Sjögren szindroma előfordulása lényegesen gyakoribb (3,5%). Autoimmun pajzsmirigy betegségekkel való társulását is igazolták.
Egyéb autoimmun betegségekben is gyakran kimutatható a coeliakia, így alopecia areataban is, ahol a glutenmentes diéta tartása a haj részleges, vagy teljes kinövését eredményezheti.

Vesebetegségek:
Gyakrabban fordul elő coeliakiásokban az IgA nephropathia, mely kórképben rendszeresen kimutatható a gliadin ellenes antitest.

Kardiológiai betegség:
Társulását kimutatták az idiopathias dilatativ cardiomyopathiaval.

Mozgásszervi betegségek:
Rheumatoid arthritisben szenvedő betegekben 1,5-7,5%-ban igazoltak coeliakiát. Glutenmentes étrendre javultak a tünetek, később az antiinflammatios gyógyszereket is el tudták hagyni.

Májbetegségek:
Számos esetben a nem megmagyarázható magas transaminase laboratóriumi értékek hátterében is coeliakia áll. Az autoimmun eredetű májbetegségek (PBC, PSC, CAH) gyakoribb társulása is igazolható volt coeliakiásokban.

Haematologiai betegségek:
Anaemia (Fe-, fólsav-, B-12 vitamin hiány).
Vérzékenység (K vitamin felszívódás zavara, prothrombin hiány).

Neurológiai betegségek:
Gyakoribb társulást észleltek a következő betegségekkel: Down-kór 7-17%, periferiás neuropathia, myopathia, cerebellaris ataxia, epilepsia.

A coeliakia szövődményei kapcsolatosak lehetnek a betegségben kifejlődő malabsorptióval, de lehetnek attól függetlenek is.

A malabsorptióval kapcsolatos szövődmények:
A vas felszívódási zavara mikrocyter-, a fólsav és B-12 vitamin felszívódási zavara macrocyter anaemia kialakulásához vezet. A fólsav és B-12 vitaminhiány, valamint a következményes hyperhomcysteinaemia velőcső záródási fejlődési rendellenséget, meddőséget, imminens abortust, koraszülést eredményezhet.
Vitaminhiányos állapotok tünetei igazolhatók nem kezelt coeliakiásokban.
A zsír felszívódási zavara érintett a legérzékenyebben. A fel nem szívódott zsírok az intraluminalis calciumot Ca-szappan formában megkötik, így csökken a Ca kínálat, a Ca felszívódás, mely osteoporosishoz vezet. A diétával bevitt oxalat így nem tud Ca-hoz kötődni, egyértékű kationhoz kapcsolódva (Na, K) hyperoxalaemia, hyperoxaluria, oxalat vesekőképződést eredményez.
Idiopathiás osteoporosisban szenvedő betegekben tízszer gyakoribb a coeliakia specifikus szerológiai pozitivitás, mint a normál csontsűrűségű csoportban.

Gyakran a betegek ortopéd vagy traumatológiai szakrendelésen jelentkeznek csontfájdalmaik, csontdeformitásaik vagy pseudofracturák miatt. Ezek a betegek hasi panaszokról, hasmenésről nem is panaszkodnak. Mégis gondolni kell az osteomalaciára, főleg akkor, ha csökkent a serum Ca és P szint, valamint emelkedett ALP értéket találunk a labor leletek között. Érdemes ilyenkor a se D vitamin, és a parathormon szintet is meghatározni. A folyamat hátterében a csökkent Ca és Mg felszívódás áll (ezek a coeliakia által leginkább érintett felső bélszakaszból szívódnak fel), csökkent a zsírban oldódó D vitamin felszívódása is, secunder hyperparathyreosis alakulhat ki. További kóroki tényező lehet a D-vitamin dependens calciumkötő fehérje, a calbindin-D9k csökkent aktivitása.
Coeliakiában a súlyos boholyartophia miatt a kefeszegély enzimek hiányoznak, ún. „kefeszegély-membran betegség” alakul ki. A Ca felszívódás zavarához társul az, hogy a diétával bevihető Ca , melynek egyik forrása a tej, nem adható a betegeknek, a betegek laktóz intoleranciája miatt. A laktózt a kefeszegélyben található alfa-galactosidase bontja le glucosera és galactosera. Minthogy coeliakiában ez az enzim a nyálkahártya károsodása miatt hiányzik, a le nem bontott laktóz a colonba jutva profúz hasmenéssel tovább rontja a coeliakiát. Az osteoporosis jelentősen megemeli a csonttörések kockázatát, ezért ajánlatos a coeliakiások és a coeliakia gyanús esetek DEXA szűrővizsgálata. Glutenmentes étrend tartásával a csontsűrűség jelentős javulását észlelték. Kiegészitő kezelésként Ca pótlás (napi 1500-2000 mg), igazolt D vitamin hiányban D vitaminpótlás javasolt.

Az epesavak felszívódása károsodhat a megváltozott enterohepatikus circulatio miatt, így az epe lithogenné válik, ezért gyakoribb az epekőbetegség coeliákiásokban.

Klári answered 12 év ago

Kedves Tri-Ton

Megkérdezhetem hogy gabona allergiát néztek nálad vagy Glutén allergiát is?

A gabona allergia Ige-vel kimutatható.

Mig a Glutén érzékenység (lisztérzékenység HLA vér tesztel.

Klári answered 12 év ago

Tri-Ton

Sajnos a fagyitőlcsért "A fagyi tölcsért nem kell eldobni," el kell dobni.!!

A következőket ajánlom szigorúan betartani minden Glutén autóimmun és gabona allergiásnak!

LEGFONTOSABB A DIÉTA! Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely magát az okot, a gluténérzékenységet tudná megszüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg étrendjéből véglegesen kiiktatunk mindenféle gluténtartalmú élelmiszert. A coeliákiás beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból, illetve ezek felhasználásával készült termékeket! A gluténmentes diétát szigorúan be kell tartani!A gluténmentes diéta alapelveiA gluténmentes diéta összeállítása beható ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvető sütőipari termékek alapanyaga, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre (pl. készételek, konzervek esetében). Megnehezítheti az eligazodást az is, hogy nem minden élelmiszeren tüntetik fel az adalékanyagokat, mivel ez a 2%-ot el nem érő összetevők esetén nem kötelező előírás. Előfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak!

MIT SZABAD, MIT NEM? Malom- és sütőipari termékek Nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, zab és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem!), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek.Fogyaszthatók: rizslisztből, kukoricalisztből készült kenyér, speciális gliadinmentes kenyér- és süteményporok, tészták. A házi ételkészítéshez a tiltott gabonafélék lisztje helyett jól alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó és a szója, illetve az ezekből készült liszt, dara. Olajos magvak, lenmag és szezámmag is kerülhet az étlapra.Tej és tejtermékekFogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensű termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes.Húsok, húskészítmények, tojásA húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon – de nem mértéktelenül! – fogyaszthatóak.Figyelem! A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintően kell eljárni.Gyümölcsök és zöldségfélékA friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elősegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélműködést.ItalokFogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör.Kerüljük az instant kávé-, kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!Konzervek, ételízesítők, fagylaltokCsak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók. A hazai palettán is szerepelnek ma már gluténmentes konzervek, bébiételek, jégkrémek és egyéb termékek. Ám sokkal jobb, ha otthon készítünk olyan ízletes ételféleségeket, amelyek a reformtáplálkozás elveihez is közelebb állnak. A diétával kapcsolatban felmerülő kérdésekkel bátran forduljunk a kezelőorvoshoz, dietetikushoz vagy a témában jártas életmód-tanácsadó szakemberhez! Létezik a lisztérzékenyeknek országos egyesülete (lásd alul az információt).

Tri-Ton answered 12 év ago

Szia Klári !  Köszönöm a kimerítő válaszodat. Nem én vagyok a betegségben érintett, hanem egyik hozzátartozóm. Sajnos nagyon nem ismert ez a betegség és 1000 ember közül állítólag min. 30-at érint. Ebből viszont csak 1-2 tudja magáról, hogy beteg. Egyébként nálunk ez már régi dolog ( még a kenyérsütő gépek hőskorától ) és természetesen a diéta szükséges. A fagyitölcsérre visszatérve pedig egy ismerős orvos anno a következő hasonlatot mondta. Képzeletben cseréljük ki a glutént alkoholra. Az is, ha sok és rendszeres tönkreteszi a szervezetet, viszont időnként egy pici nem árt belőle. A lisztérzékenyeknek is van egy honlapjuk a ( http://www.liszterzekeny.hu  ) és nekik is van a Sárikánkhoz hasonló ,,gazdasszonyuk,, Judit ( Schumi néven ) ugyanúgy vezeti és tanácsaival ellátja a ,,tagokat,, ( meg Ők egymást is ) mint nálunk Sárika és mi.  Akit érdekel a téma javaslom nézzen rá arra a honlapra is. Minden infó megtalálható rajta.

Klári answered 12 év ago

Rri-Ton

Igen ismerem az oldalt és Schumit is, egy városban élünk.

Az én honlapomon Táplálék allergiásés Glutén intoleranciás betegeknek segítek.

(Glutén,gabona allergia, tej:Kazein, tejcukor érzékenység,tojás stb….)

http://www.liszterzekenyseg.in/

Lányom 16 éves Gabona és tej: Kazein érzékeny.

2 évig Gluténmentes diétán volt, de kiderült nem az.

Tri-Ton answered 12 év ago

Szia Klári !   Esztitől időközben megkaptam a honlapod címét. Nagyon jó, könnyen kezelhető és hasznos információkkal tele honlapot működtetsz. Gratulálok és sajnálom, hogy eddig nem ismertük a Tiéd címét. Mostantól rendszeres látogatói leszünk. Köszönöm.

Klári answered 12 év ago

 SziaTri-Ton!

Köszönöm elismerő soraid.Egyben szeretnék egy közös szoros együttműködést, ezért kellene nekem egy banner vagy logo hogy a partner oldalra feltehesselek benneteket.

Eszter mar fent van Honlapunkon:)))

A termékek címszó alatt frísítve vannak a gyartók allergénmentes listaji:))

Remélem hasznos szamotokra is.

Az idei nyaron 150 gyermek (taplalékallergias) taboroztatasa  zajlik, sajna erről lemaradtatok, de az őszi szünetben is rendszeresen van ,így ott mar gyermekeitek is résztvehet!

6-20 éves korig.

kórcsoportokban.

Sajat 2 konyhasnénink és dietetikus segíti a helyes taplalkozast!

Ide testvérek, baratok, (Egészségeseket is varunk)

Lényeg hogy az egészségesek is képben legyenek hogy nem csodabogar egy taplalékallergias.

Taborvezető: Ancsa mar 20 éve taboroztat.

Üdvözlünk benneteketek!!!

Tri-Ton answered 12 év ago

 Szia Klári !  A banner cserét Sárikával tudod megoldani, mivel itt Ő a ,,gazdasszony,, a fia pedig a honlap üzemeltetője. Én csak egy ,,nagyszájú,, beteg vagyok. Egy kis tájékoztatás : a feleségem lisztérzékeny, én meg a cukorbeteg vagyok. Ha esetleg félreértettelek légyszíves írj  e-mailt, az adataimnál ott a címem.  Köszi.