A kényszeres tünet lehet betegség?

KérdésekA kényszeres tünet lehet betegség?
mimi xd kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Azt mondják,ha valaki többször visszatér,hogy elzárta-e a tűzhelyet ez lehet betegség?

6 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Mindannyiunkban megfordul néha, hogy bezárta-e az ajtót, elzárta-e a gázt.
Ez onnantól tekinthető betegségnek, ha a mindennapi életvitelt jelentősen befolyásolja (elkésik a munkahelyéről), ha már rendszeres szokássá válik és ez a fő téma az életében, nem képes kontrollálni (újból és újból visszamegy, mert ha mégsem, akkor nagyon feszült lesz), és jelentős szenvedést okoz.
Ha ez csak alkalmanként fordul elő, inkább csak figyelmi problémáról van szó, amikor egy rutinszerű cselekvés közben már valami máson gondolkodunk.

mimi xd answered 13 év ago

 Akkor,ha feszültebb vagyok 2-3 alkalommal is megnézem a gázt elzártam-e,vagy az ajtót bezártam-e! Ezek szerint ,még nem vagyok kényszer beteg?! 

Szabó Eszter answered 13 év ago

Nem, mert a feszültséget okozó probléma eltereli a figyelmet arról a dologról, amit rutinszerűen csinálunk. ez épp olyan, mint a biciklizés vagy a járás, nem gondoljuk végig, hogy hogyan pakoljuk egymás után a lábainkat. 🙂 A gáz és az ajtó zárása ilyen automatizmussá válik az évek során. Akkor probléma, ha rendszeresen, napi legalább egy órát ezzel tölt az ember.

mimi xd answered 13 év ago

 Valóban rutinszerűen bezárjuk az ajtót és nem tudjuk,főleg ha sietünk valahova! Volt olyan pl.hogy felszálltam a buszra és nem emlékeztem,hogy a vasalót kihúztam-e?! Ezért fordult meg a fejemben,hogy ez esetleg betegség. Ezek szerint a szorongás miatt van?
Köszi a választ!

Tri-Ton answered 13 év ago

Ugyan lehet betegség is, de lehet a mai agyonhajszolt világ következménye is. Ezen a téren főleg nem tartom magam betegnek, de … ! Többször fordult elő velem, hogy ( napi több száz Km vezetés közben ) bizonyos településeket már bőven áthaladva nem voltam benn biztos, hogy elkerültem, vagy még előttem van.Csupán csak  azért,  mert valamiért lényegtelen szemponttá vált. Nem volt jelentősége a településnek, egy volt a sok közül, ezért nem kellett megjegyezni. Az ember figyel a kresz-re, de, hogy az adott tábla milyen nevű településen van nincs jelentősége. Nem hinném, hogy ez a betegség kategóriába tartozna, ugyanígy a ,,gáz,, sem, inkább a természetes és lényegtelen, de mégis lényeges kategóriába. Remélem sikerült érthetően fogalmaznom, de valahogy így van az igazság. Legalábbis szerintem.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Nem igazán a szorongás miatt, inkább amiatt, hogy miközben valami rutinszerűt csinálunk, már máshol jár a figyelmünk. A szorongás inkább következmény, amit az vált ki, hogy bizonytalanok vagyunk abban, hogy megtettük-e amit kellett.