A hízás okai

KérdésekA hízás okai
Zsuzsanna Német kérdezte ennyi ideje: 13 év

 A hizás hátterében lehet -e lelki tényező?

13 Válasz
Tri-Ton answered 13 év ago

Többször írtam már, hogy nem vagyok szakember. Ettől függetlenül összefüggéseiben szeterem látni a dolgokat. Lelki tényező azért lehet a háttérben, mert az ember alapból keresi az örömöt és a jót. Sajnos vannak akik az étkezésben találják meg a megnyugvást és az örömöt. Ennek könnyen lehet elhízás az eredménye. Egy ,,lélekbúvár,, szakember tud segíteni abban, hogy más örömöket is találjon valaki az életben mint a fizikai test táplálása. Ugyan közmondásnak tűnik, de valóságban is igaz, hogy a test a lélek tükre. Ha a lélek egészséges, a test is az, de a fordítottja is igaz. Pszichológiai szakember megkeresése előtt javasolnám, hogy a neten kellene egy kicsit keresgélni a test és a lélek összefüggésével kapcsolatban. Ugyan mindenki saját belátása szerint hisz és dönt, de egy-két ezoterikával foglalkozó honlap megtekintését is javasolnám. Több válaszban említettem már a következő ,,hármast,, HIDD, AKARD és TEDD. Szó szerint értendő és működik. Nem szoktam ugyan ,,mellé lőni,, de, ha nem ilyen irányú lelki tényezőre gondolt, kérem kissé pontosítson és talán többen is írnak véleményt. 

Szabó Eszter answered 13 év ago

A hízás oka sokféle lehet, de valóban vannak olyan esetek, amikor lelki tényező állhat a háttérben. Ilyen az, amikor valakinek örömöt jelent az evés, és másban nem találja meg ezt, ebben teljesen egyet értek Tri-Ton-nal. De beszélhetünk úgynevezett "bánatháj"-ról is, ami kapcsolódik az előzőhöz, de plusz szerepe a hájnak ebben az esetben a védelem. Egyfajta pajzsként működik a külvilággal szemben: "nem jönnek közel hozzám, nem szólnak hozzám, békén hagynak", miközben zavarja is az illetőt, mert látja az esetleges lenéző tekinteteket, hallja a beszólásokat és megjegyzéseket.
Ilyen esetben fontos, hogy akár egyedül, akár szakember segítségével rájüjj9nk arra, hogy mikor is eszünk az evés öröméérét, miközben valójában nem is vagyunk éhesek. Ilyenkor milyen érzelmek és gondolatok jelennek meg bennünk evés előtt közben és után. Ezek segítenek azonosítani azokat a helyzeteket, amikkel dolgoznunk kell.
Példa:
Nem megfelelően működő párkapcsolatban az illető észre sem vette, és egy-két év alatt 10 kg-ot hízott. Ez a magasságához képest nagyon sok volt. A háttérben az állt, hogy a párja nem viselte el az önállóságát, így ez csak abban nyilvánulhatott meg, hogy akkor és annyit evett, amikor és amennyit akart. Amikor kapcsolatuk megromlott, idegesség miatt lefogyott, de később tartani tudta eredeti súlyát.
Ebben az esetben az önállóság el nem ismerése vezetett a fokozott evéshez.
Ha azonban a hízás mögött vannak falásrohamok is, az már egy másik helyzet, az orvosi és pszichoterápiás segítséget is igényel.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Kedves Esztikém köszönöm a válaszokat,őszintén irom h nekem kényxerevésem nincs,tehát se örömömben se bánatomban én nem nyúlok  ételhez !(megjegyezném h sosem voltam nádszál vékony),ez a hizás dolog a betegségeimből és a gyógyxerek mellékhatásaiból tevődött össze 2005-óta!!Tehát elkellene fogadni a számomra elfogadhatatlant!! De hiszek ,és reménykedem h  előbb utóbb sikerül pl- h lejjebb veszik a gyógyxereket !! Mégegyxer köszöm szépen a válaszokat!!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Azért az elfogadás nem arról szól, hogy akkor belenyugszunk a megváltoztathatatlanba. 🙂
Ez lehet a kiindulópont, és kellő akarattal, önkontrollal és persze a gyógyszerek csökkentésével lehet fogyni. De az is fontos, hogy ne csak kívülről várd a segítséget, hanem -TriTonnal egyetértve – próbáld magadban is megtalálni azokat a dolgokat, amikkel segíteni tudsz magadon. Tudod, "segíts magadon, az Isten is megsegít". Erről szakmailag is azt gondolom, hogy igaz, mert csak annak tudok segíteni, aki változni is akar. 🙂
Sok sikert és kitartást! 🙂

katalin answered 13 év ago

Az biztos hogy az evéstöl függ sok minden. én már sokat fogytam ugy hogy kevesebbet ettem és tornáztam. De most megint nem megy és állandoan éhes vagyok. Éhség ellen valami jo tanács?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kérdés, hogy mondjuk akkor, amikor éhes vagy, változik-e a vércukorszinted.
Vannak, akik azt mondják, éhes hassal nem lehet semmit sem csinálni, még aludni sem. Ilyenkor érdemes először meginni egy pohár vizet, mert gyakran félreértelmezzük a szervezetünk jelzéseit, és eszünk, amikor pedig innunk kellene. Ha a pohár víz után negyed-fél órával is éhes vagy, akkor viszont feltétlenül egyél valamit, mondjuk almát, vagy olyan dolgot, ami magas rosttartalmú.

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Kedvves Esztikém annyira tökéletes váklaszokat kapok h még erőt is meritek belőle,és többször el is olovasom 🙂 Hát igen "segits magadon az isten is megsegit"milyen igaz!! Köszönöm !!!

Zsóka answered 13 év ago

Nagyon jó tanácsokat írtatok, én is ki fogom próbálni.

Szabó Eszter answered 13 év ago

Kedves Zsuzsanna!
Örülök, ha segíthetek, bár lehet, hogy néha közhelynek tűnik, amiket írok. Azért igyekszem hasznos tanácsokat is adni, főleg olyanokat, amiket esetleg már én is kipróbáltam. 🙂 Az említett mondást pedig a saját bőrömön tapasztaltam, igaz más vonatkozásban, de be kellett látnom, hogy tényleg igaz. 🙂 (Bármennyire is utáltam, amikor nekem is ezt mondták. 🙂 )

Zsuzsanna Német answered 13 év ago

 Kedves Esztikém ,én az ilyen segitőkész emberkéket mint Esztike is tiszta szivemből l,mondhatom azt is nyugogdtan hogy szeretem:-)Néha a kedves szó,a jó tanács nagyon sokat segit,"tapasztalat"!Akik nem azzal kezdik h te "hiztál?",no persze ezt is tudni kell kezelni.)( jól  nem esik az biztos), mivel ők nem tudhatják h mit megteszek az egészségem érdekében,de gyógyxert kell szednem! Bizok és reménykedem ,mostanság pl ez már  5-nap h még jobban megvontam magamtól az ételt de birom:-)Mégegyxer is köszönöm szépen és örülök a válaszoknak,de köszönetet mondok Sárikának is,akitől ugyancsak sok, sok  segitséget kapok!!!!