A DiabetesNet-ről átvettem egy érdekes cikket, vizsgálati eredményt!

KérdésekA DiabetesNet-ről átvettem egy érdekes cikket, vizsgálati eredményt!
jaskó kérdezte ennyi ideje: 10 év

Erre is érdemes odafigyelni, mert a diabetesz túl is kezelhető!
http://www.macosz.hu/vigyazat-a-cukorbetegseg-tulkezelheto.html

5 Válasz
Sára Biró answered 10 év ago

 Köszi Jaskó!
Igen a Diabetes Kongresszuson is elhangzott , hogy régebben alul értékelték a hypoglikémia veszélyét. 
A Diabetes Iskola foglalkozáson is azt tapasztalom, hogy a betegek nagy része nem tart kellőképpen a hypoglikémiától , mondván "nem érzek semmit ", viszont egy 11-12-es vércukor értéktől megijednek, és szurkálják a plusz inzulint. Nem beszélve arról, hogy sokan a bázis inzulint emelik meg egy vacsora utáni emelkedett vércukor értékre. Ja és éjszaka nem mérnek. 🙁
Szóval érdemes tanulni, informálódni, mindenkit arra bíztatok, tanuljon, informálódjon, kérdezni nem szégyen!!!

jaskó answered 10 év ago

Osztom a Sárika véleményét és a saját tapasztalatom is a cikkben leírtakat erősítik. Inzulinnal lehet, sőt kell is variálni, de felelőtlenül játszani nem szabad, főleg a hosszú hatásúval. Tanulni kell és tapasztalatokat gyűjteni, majd alkalmazni  a tanultakat és a tapasztalatokat. A hypohatáron "táncolni" veszélyes dolog.  Nekem a 7 és 8 közötti átlagértékek között van a legnagyobb biztonságérzetem és a kezelőorvosom is ezt az értéktartományt ajánlotta. Innen bármerre is mozdulok, még mindig van időm korrigálni. Azt hiszem egy tartós 4-5 közötti átlagértékkel hamar a "túloldalra" kertülék.

Nanita answered 10 év ago

Sziasztok.
Véleményem szerint, legalábbis remélem minden beteg a 6-9 közötti tartomány értékre törekszik. Én magam is a 6-9 közötti értéknél érzem magam tökéletesen jól. 12-s értéket még elfogadom, de az efölötti már nekem sem tetszik és Sára "nem tetszésére" én is szurok plusz inzulint, mert utána elszabadul a cukrom.
De valljuk be őszintén, ez az értékhatár közötti tartás egy nagyon régen inzulinnal kezelt betegnél nagyon nehezen kivitelezhető. Legalábbis nálam. Van akinek sikerül stabil értéken tartani, mint Jaskónak és Györgynek, de nekem nem megy. Hiába tanultam, tanulok és gyűjtőm a tapasztalatok. Akár több hosszú hatásút adunk és a rövideket vesszük vissza, akár több a rövid és a hosszút csökkentjük annyira érzékenyen reagálok az inzulinokra és még sok más egyébre, hogy előfordulnak olyan napok amikor sehogy nem sikerül kivédeni a hipot, van hogy naponta többször is van minden előzmény, indok nélkül. Aztán vannak olyan napok hipo előzmények nélkül amikor folyamatosan 12 fölött vagyok….Így én megértem mindkét oldalt.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

én bevallom mindig 6mml szintet tartom a vércukrom, persze kétségbe sem esem ha magasabb , de én nem tartom normálisnak h 8-9 mml elfogadható volna a vércukor hisz ha elgondolkoztok rajta a  2es típusúaknak is ott stagnál évekig a vércukijuk náluk nincsenek nagy vércuki kiugrások mégis károsítja a szervezetüket, tele vannak szövödményekkel ezért nem lehet azt állítani h simán feküdjünk le 8mml vércukival mert az olyan jó, a hypo sem jó de a magas vércuki sem és a 8mml nem normális érték. Penes korszakomban nem korrigáltam inzulinnal ha 7mml volt a vércukim , de 8 mml-nál tovább ellenőriztem h hova változik az anyagcserém és volt h inkább inzulint toltam be ha adott időszakban tudtam h több az inzulinigénye a testemnek , most pumpával sokkal könnyebb tartani az 5-6 mml egészséges normál glikémiás szintet hípok nélkül.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

ez a cikk nem a 2es típusúakra vonatkozhat????  kombinált kezelés csak ott létezik, Sajnos a 2es típusúak sokkal kevésbbé felkészültebbek és kevésbbé sajátitják el a  diabéteszt, így a helyesen elsajátított inzulin kezelésben sem motiválódnak. Jellemzően idősebb generációról beszélhetünk, ahol a HBA1C értéke még magas vércukor ellenére is alacsonyabb szintet mutat, hisz náluk a vörövértestek élethossza rövidebb amiből a hemogligint számitják vissza ezélrt torzit náluk alacsonyabbra a hemojuk, még rossz vércuki értéknél is. Természetsen hypokat is nehezebben érzékelhetik , de ott a halál okát az életkor és ahhoz társuló betegségek okozzák,  nem önmagában a cukorbetegség vagy az alacsony hemoglobinA1c