A depressziós tünet nem betegség?

KérdésekA depressziós tünet nem betegség?
klari50 kérdezte ennyi ideje: 13 év
9 Válasz
Best Answer
Szabó Eszter answered 13 év ago

Nem, ha csak néhány tünet áll fenn. A tünetek bizonyos csoportjának együttes megléte esetén beszélünk depresszióról.
Legjellemzőbb panaszok:
– alvászavar (főle az el- és az átalvás zavara)
– energiahiány érzése
– étvágytalanság (néha fokozott étvágy)
– kedvetlenség (korábban örömet okozó dolgok mér nem működnek)
– reménytelenség, kilátástalanság, értéktelenség érzése ("A depresszió úgy kezdődik, hogy meg vagy győződve arról, hogy a jövőd ugyanolyan lesz, mint a jelened." Popper Péter)
– koncentráló képesség csökkenése
– ezekhez társulhatnak különböző testi tünetek is, amiknek hátterében nem találnak szervi okot

Ha ezek közül négy vagy több fennáll, lehetséges, hogy az illető depressziós, de mindenképpen el kell mennie orvoshoz, mert önmagunk diagnosztizálásánál máshogy értékelünk egy-egy tünetet, mint egy tőlünk érzelmileg független személy. Ezért fontos, hogy szakembert keressünk fel.

klari50 answered 13 év ago

 Köszi a választ Eszter! Időnként 3-4 tünet is előfordul,de főleg ilyen téli időben! Lehet ez a szezonális depresszió amit a tv-ből is hallani és elmúlik? Az alvászavar eléggé állandósult nálam!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Az a fő kérdés, hogy az a 3-4 tünet egyszerre áll e fent, legalább két hétig jelen van-e, és a korábbi tevékenység megváltozását jelenti-e. Amennyiben igen, akkor beszélhetünk depresszióról.
Valójában szezonális depresszió akkor áll fenn, ha a téli időszakban a tünetek miatt már a munkavégzés is nehezen megy, illetve sokat van táppénzen az illető, ami az idő javulásával vagy a napsütés hatására elmúlik.

Az alvászavart ebben az esetben nem tekinteném depressziós tünetnek, ha állandósult. Ennek hátterében inkább más okokat kellene keresni, elsősorban az alváshigiéniát kellene megnézni (mikor, hogyan, milyen körülmények között alszik el, ébred fel), utána pedig az aktuális élethelyzetet, hogy van-e olyan stresszkeltő dolog, ami ronthat az alvás minőségén.

klari50 answered 13 év ago

 Köszi szépen,megfogom figyelni,de nálam nem tartósak ezek a tünetek,akkor nem is vagyok depressziós! Viszont az alvászavar megvan! lehet ilyent örökölni? Mert tudom az anyu és rossz alvó volt,meg a nagynéném is!?

Szabó Eszter answered 13 év ago

Van olyan, hogy az alvászavar nem betegség jele, hanem egy "általános jellemző", mint mondjuk a hajszín. Lehetséges, hogy valaki örökölje a rossza alvás képességét. Ezen tényleg csak a már fent említett alváshigiénia rendezése a fontos. Ha azonban ez nem segít, szóba kerülhet gyógynövénytea vagy gyógyszeres segítség is. Amennyiben egyre fáradtabban ébred, mindenképpen segítség kell, mert ez a későbbiekben az élet minden területére kihat.

klari50 answered 13 év ago

 Kedves Eszter! Valóban úgy vagyunk egy -egy rossz élethelyzetben,betegség kapcsán szomorúak vagyunk és azt hisszük már depressziósak is vagyunk. Nagyon jók a hozzászólásaid,nekem sokat segített: nem mondom,hogy jó alvó lettem,de már tudom hogy nem vagyok depressziós beteg. A napsütés ,a mozgás, a kikapcsolódás sokat segít,meg az ilyen oldalak ahol rákérdezhetünk és kibeszélhetjük magunkat!
 Köszönöm szépen!

Szabó Eszter answered 13 év ago

Örülök, hogy sikerült "beteg"-ből egy tudatos emberré válnod, és hogy ebben én is segíthettem. 🙂
Köszönöm a dicsérő szavakat.

Gizella Patakfa answered 13 év ago

Koszonom eszt az odat ,sokat tanul az ember  belole

Sára Biró answered 13 év ago

 Kedves Gizella! Örülök,hogy hasznosnak találod az oldalt. Ötleteidet szívesen fogadjuk!