a cukorbetegség öröklődését kutatják, mennyire örökölhető, jelentős ??

Kérdéseka cukorbetegség öröklődését kutatják, mennyire örökölhető, jelentős ??
Agnes Kovacs kérdezte ennyi ideje: 9 év

Forrás a SOTE III belgyógyászati Klinikán dr. Pánczél Pál orvostudományok kandiátusának gyűjtése http://www.matud.iif.hu/06mar/07.html              ami azt a témát vizsgálja mennyire örökölhető a cukorbetegség és a gének mennyiben határozzák meg 1-es és 2es esetében.  Bár kiskoromtól elmondták ha gyermekem lesz szerencsére női cukorbetegként jelentéktelen és kevebb esélye van h a gyermekem cukorbeteg legyen az én cukorbetegségem öröklődéséből. Ebből a cikkből kiderül h az átlag lakosság alig 1% válik 1es típusú cukorbeteggé , ha az anyuka 1-es típusú a gyermek esélye a diabéteszre 1-4 %, ha az apuka akkor már a duplája 6-9%, ha mindkét szülő diabos más forrásból olvastam h 12-20 % h a gyerköc 1es típusút örökli. Ikreknél ha egypetéjű ikrekről van szó és az egyike cukros akkor 30 éves korukra 30% h a másik is az lesz, 40 évvel diagnózist követően  van 50% esély h a másik is diabossá válik. Ugyanez 2-es típusú öröklődésénél mintha jelentősebb volna,  ikrek esetében ha az egyik 2es típusú akkor 3,5-4-szer esélyes h a másik is cukorbeteg lesz. 

2 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 9 év ago

 Igen 1. tip.cukorbetegségben kisebb az öröklődési hajlam. Van már néhány férfi betegünk,akinek a gyereke 1.tip. cukorbeteg lett,egyiküknél épp a tavaly derült fény a cukorbetegségre,akkor a gyerek 6 hónapos volt. 
1.tip nőbetegünknek nincs cukorbeteg gyereke,ez  az adat természetesen a mi gondozónkra vonatkozik.
 2 tipusnál már más a helyzet,ott nagy a családi halmozódás.

Agnes Kovacs answered 9 év ago

Nálunk a családban senki nem volt cukorbeteg közel és távol sem 1es sem 2es , még a dédikéim sem, akik az én  30 éves koromig éltek. Nálatok van észrevehető örökletesség ?