A cukorbetegség és a magas vérnyomás is okozhat vakságot?

KérdésekA cukorbetegség és a magas vérnyomás is okozhat vakságot?
mimi xd kérdezte ennyi ideje: 13 év
4 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

 Mindkét betegség a cukorbetegség és a magas vérnyomás is érelmeszesedést okoz,ezzel károsítja a szemfenék kis ereit is,amely azután látászavart,látásromlást,homályos látást,fénylátást,végül vakság kialakulásához vezethet.

Zsóka answered 13 év ago

Sajnos a cukorbetegség egyik szövődménye a látáscsökkenés , ez sok esetben teljes vaksághoz is vezethet.A magas vérnyomás inkább agyvérzéshez vezethet szerintem!

jaskó answered 13 év ago

Önmagában mindkét betegség eléggé veszélyes helyzeteket képes produkálni, főleg a kezeletlen esetekben, hát még együttes fennállásuk esetén. Nagyon fontos a normál vércukor értékek szintjének megközelítése, illetve a magas vérnyomás megfelelő kezelése.
A szem szövődményei között a vaksághoz vezető úton komoly probléma a cukorbetegség. Sok esetben a szemész orvos hamarabb felfedezi a diabeteszt, mint ahogy arról a beteg önmaga tudomást szerezne. Szemfenéki elváltozások, apró beszűrődések, un. uszadékok megjelenése. Súlyosabb esetekben az üvegtesti bevérzések mind komoly szövődmény, a retinopathia kialakulására utalnak. Nagyon fontos ezekre odafigyelni. A diabetesz és az életkor előrehaladtával alapból romlik a szem vérellátása, romlik a keringés. A szervezet próbál segíteni magán és új, apró érgomolyagok alakulnak ki a szemben, de ezek fala kevésbé rugalmas és ha még meszesedés is párosul hozzá, akkor igen törékenyek, sérülékenyek. Ezek az érgomolyagok hirtelen vérnyomás emelkedésnél, vagy egyéb más szervi hatásra törhetnek, sérülhetnek és a szemfenéken vérzés alakulhat ki. Ez lehet kismértékű szivárgás, de lehet akár nagyon erőteljes, sugaras vérzés is, ami már az ideghártya épségét is komolyan veszélyezteti. Na innen válik komollyá a helyzet, mnert ezek a jelenségek már eléggé félelmetesek. A kezelés jelenlegi tárháza már igen széles és nagyon komoly technika áll a gyógyítás rendelkezésre. De talán a legfontosabb most is, mint mindig: a megelőzés, a megfelelő vércukor értékek beállítása, az önmagunkra figyelés és annak megkövetelése környezetünktől. A rendszeres eü kontroll, mert ha már a meglévő bajjal rohanunk az orvosunkhoz, akkor már sajnos sokszor késő. Én sajnos nagy rutinnal rendelkező szemészeti eset vagyok, de LÁTOK és mondhatni JÓL LÁTOK, tehát estem is azt példázza, hogy ha időben lépünk, esetleg kiköveteljük a megfelelő kontrollt még lehet kiút.

Margit Szatmári answered 13 év ago

A szem orvost nem hagyom ki így is szemüveges vagyok 53 éve.Most is voltam a tavasszal de nem talált különösebb bajt.