A cukorbetegnek meg kell változtatnia addigi életmódját?

KérdésekA cukorbetegnek meg kell változtatnia addigi életmódját?
Ilona50 kérdezte ennyi ideje: 14 év
12 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 14 év ago

 Az életmód megváltoztatása a szénhidrát anyagcsere-zavar javításának alapvető követelménye.Különösen fontos az életmód megváltoztatása,ha a szénhidrát anyagcsere zavarhoz szív és érrendszeri szövődmény is társul.
Az életmód változtatás nagy önfegyelmet,kitartást igényel,amelyhez a betegnek szüksége van a család,a munkahely,a társadalom támogatására.

Zsóka answered 14 év ago

A cukorbetegnek teljes életmód váltásra van szükség. Ha túlsúlyos a szigorúan előírt diéta betartása és a sok sok mozgás lényeges.Nem elég az otthoni teendők vagy munka közbeni mozgás mert azt a szervezet már megszokta lehet az séta, torna, kocogás!!

Cuki Baba answered 13 év ago

 Feltétlen meg kell változtatni,különben javulás nem várható! Nem elég bevenni csak egy gyógyszert! A cukorbetegség kezelésében a betegnek ugyanolyan fontos szerepe van mint az orvosnak,vagy a gyógyszereknek.Sajnos nem elég néhány hétig betartani a diétát,a  mozgást,mert ez esetben eredményt nem érünk el!  

etelka1964 answered 13 év ago

 Nagyon fontos az életmód változtatás,különben nem lehet eredményt elérni!A diéta,a mozgás, a gyógyszer csak együtt használ!

Ati42 answered 13 év ago

 A cukorbeteg diéta lényegében nem sokban tér el attól,mint ahogyan egészségesen is kellene étkeznünk.Sajnos túl sok zsírt és finomított élelmiszert fogyasztunk,emellett keveset mozgunk és így úgy érezzük sok mindenben eltér a cukorbetegek diétája.

matildxd answered 13 év ago

 Mindenképpen meg kell változtatni,különben nem lehet eredményt elérni.Ha visszatérünk a mozgásszegény életmódhoz,akkor jönnek a kilók. Sajnos nehéz kitartónak lenni,de próbálkozni mindenképpen kell!

Sára Biró answered 13 év ago

A tapasztalat szerint a legnehezebb az életmód változtatás,főleg azoknál akik korábban egészségtelenül táplálkoztak,pedig tudjuk hogy a cukorbetegségnek számos szövődménye van amelynek a megelőzésében fontos szerepe van az egészséges életmódnak-azaz a rendszeres testmozgásnak és a kiegyensúlyozott kalóriaszegény táplálkozásnak.

Sára Biró answered 11 év ago

 Nektek sikerült?

Halász Gabriella answered 11 év ago

Hát bizony elég nehéz és szűrös időszak volt…. a kezdetek! 🙁

Nem elég, hogy számolni meg kellett tanulni "cukros" módon, tudni, figyelni a szénhidrát értékeket, megtanulni, hogy mit szabad enni, – de ugyanakkor meg azon mérgelődni, hogy nincs feltüntetve a boltba a termékek 90 százalékánál, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz…

Kitalálni a napi, heti menüt, hogy ha netán rosszul vagyok… eszembe jusson, hogy lehet, hogy alacsony a cukrom???

Meg kellett tanulni, hogy szőlő cukor és víz mindig legyen nálam, sőt, hogy az inzulint is vigyek magammal... elég nehéz volt! 🙁  Néha még most is elfelejtem, azzal, hogy csak ide megyek, hazaérek mikorra szúrnom kell magam.

Pár héttel ezelőtt elmentem az orvoshoz gyógyszereket íratni. Gondoltam, hogy akkor rögtön onnan megyek a Mammut bevásárló központba a Moszkva térre, mert akkor mást is el tudok intézni.
Be is pakoltam az inzulint. Tudtam, hogy hol és mit fogok enni, mert ott!!!!! (KFC csirkés gyors étterem) meg tudom nézni, hogy miben mennyi szénhidrát van. )

Be is adtam magamnak egy WC-ben, és akkor döbbentem rá, hogy az ampullában kevés volt!!...:-(  és nem volt tartalék ampulla nálam! 🙁
Hát bizony ideges lettem és mérges voltam magamra, hogy hogy lehetek ennyire hülye, ennyire felelőtlen!!!
Szerencsére nem volt akkora gond, mert volt benne 5 egység… legalább annyit beadtam.
Aztán egy kicsit megnyugodtam, mert tudtam, hogy még megyek sok helyre, tehát mozgok, sétálok. Sőt még a piacot is beiktattam, cipekedtem is onnan… tehát nem lehet majd magas a cukor uzsonnára.

De azt hiszem egy életre megtanultam, hogy tartaléknak igenis kell lenni mindenkinél!!

Vissza térve a kérdésre….. nehéz volt… legjobban az életmód váltás. Persze ez is nálam ok okozati összefüggés. 🙁 nem mozgok, mert fáj a térdem… pedig tudom, hogy kell/kellene!!!
Nem sétálok, mert még a lakásban is alig tudok létezni! 🙁

Na meg, ami nekem elég nehéz….. ha nincs elintézi valóm, akkor nehezen tudok elindulni, csak úgy sétálni!!! 🙁 nekem kell valami… löket!!

Persze tudom, lehet mondani, hogy nem elég a betegséged??? …. de elég.. csak nehéz az embernek néha rávenni magát a dologra…!!! Sokszor ez lelki probléma is! 🙁

Attól függ, hogy milyen az ember lelke, hangulata, hogy milyen gondjai-bajai vannak… gyerekek, suli, anyagiak, stb!! :-(…

jaskó answered 11 év ago

Jó irányba haladsz Gabriella! Ezeken a nehézségeken valamennyien túlesünk. Igaz ki kisebb, ki nagyobb problémák kíséretében. Olyan nincs, hogy az ember ne hibázzon, de a hibákból is lehet, sőt kell is tanulni. LÉn legalább is mindig ezt teszem. Gondok akkor is adódhatnak, ha elvben és a gyakorlatban is mindent jól teszünk. És mégis beüt valami. Az okok sora végtelen. Na ilyenkor kell alaposan elmélyedni magunkban és szinte pontról pontra végigleltározni önmagunkat, a cselekedeteinket, az objektív és szubjektív okokat. Az okoknak mindig van következménye az okozat. Tehát, ha elsőre nem találunk magyarázatot, akkor egy lépéssel mindig hátrább kell kutakodni. Nagyon jól írod, hogy felismerted a tartalékok jelentőségét!!! Ez nagyon fontos. Mi inzulinos betegek táska nélkül sokszor még a szomszédba sem ugorhatunk át!!! Ellenőrzés, kontroll, önkontroll, mérés, naplóvezetés, tanulás, mozgás (ha kell erőből is) Nagyon jó úton jársz és nagyon jók a tapasztalataid. Hány és hány ember fog még ilyen iskola előtt rettegve, reszketve állni. Sokszor tanácstalanul, segítség nélkül, felkészületlenül. Ezért is jó a KeVa és ezért is jók a Te hozzászólásaid, mert segítenek átbillenteni a betegeket a kezdeti nehézségeken. Jó egészséget kívánok és ÍRJ, ÍRJ, mert fontos amit tapasztalsz és ezzel nemcsak magadnak, hanem másoknak is sokat tudsz segíteni!