A cukorbetegek hány százalékánál van már szemfenék elváltozás, amikor diagnosztizálják a betegséget?

KérdésekA cukorbetegek hány százalékánál van már szemfenék elváltozás, amikor diagnosztizálják a betegséget?
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Nagyon sokszor a 2-es típusú cukorbetegségre a retinopathia hívja fel a figyelmet!
 Mi a véleményetek,hogy a betegek  kb.hány százaléknál van szemészeti elváltozás amikor felfedezik a betegséget?

10 Válasz
Krisztina Kiss answered 13 év ago

Komoly problémákat, akár a vakságot előzheti meg az, akicukorbetegként részt vesz rendszeres szemészeti ellenőrzéseken. Azelváltozások ugyanis a beteg számára hosszú ideig tünetmentesekmaradhatnak, és gyakran csak visszafordíthatatlan stádiumban kerül acukorbeteg a szemészhez. A megelőzésre hívja fel a figyelmet.   A kutatások szerint az 50 év feletti páciensek 23.5 százalékaérintett valamilyen szemészeti elváltozásban is. – érzékelteti a problémasúlyosságát ….

Sára Biró answered 13 év ago

A 2-es típusú cukorbetegek 20 %-nál már van a szemfenéken már valamilyen fokú elváltozás!
Ezért is fontos a figyelmet felhívni a megelőzésre,az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra,amivel késleltethető a cukorbetegség kialakulása!

mimi xd answered 13 év ago

Hát ez ijesztő! De hogyan előzhető meg,hogy ne legyen ennyi embernek a betegség felfedezése előtt szövődménye?

MariMarton answered 13 év ago

 Véleményem szerint is fontos a szűrő vizsgálat,mert alattomos betegség ez a cukorbetegség.Sok ismerősöm van akinek a szemész látta,hogy már baj van a szemfenék vizsgálat kapcsán.

Miklós Mária answered 13 év ago

Üdvözlök Mindenkit!
Meglepődve olvasom a fentieket.  Diagnostizálták a diabetest nálam, de szemfenék vizsgálatra egyik orvos sem küldött el:-(   Ezek tények….nagyvárosban lakom…akkor majd kérjem??
Tanulság: a betegnek résen kell lenni, törődnie kell saját magával,  hiszen felelős vagyok magamért.

Sára Biró answered 13 év ago

Szia  Kedves Marika!
 Természetesen kérjed,hogy küldjenek el szemfenék vizsgálatra,-évente el kell menni a cukorbetegnek,ha panasz nincs akkor is! Nagyon fontos,hogy ne személygépkocsi vezetőjeként menjél,mert a szemfeneket pupilla tágítás után vizsgálják,ez után 3 órát nem szabad vezetni.
Szemészeti vizsgálatra beutaló nélkül is el lehet menni csak előjegyzést kell kérni. Mindenképpen meg kell mondani a szemész orvosnak,hogy cukorbeteg vagy!
Mióta tudod,hogy 2-es tip.cukorbetegséged van?  Mennyi a HgbA1 C eredményed ?

Miklós Mária answered 13 év ago

Szia kedves Sárikám!
Hat hónapja vagyok  "regisztrált" cukorbeteg. Persze biztosan már előtte is, csak szépen meglapult ez a sunyi…betegség.  Majd szembenézek vele…és elbeszélgetünk:-)  Az azért nagyon meglepő, hogy voltam kórházban is kivizsgáláson, és ott sem volt szó szemfenék vizsgálatról.
Köszönöm….el fogok menni  szemészetre, már csak azért is, mert a magas vérnyomás betegségnek is következménye a szemfenék károsodás. 
Na most megfogtál  a kérdéssel Sárikám …..nem tudom mennyi a HgbA1 C eredményem. Labor-eredményemem  rajta van?
Köszönöm a választ. További kellemes estét:-)

Krisztina Kiss answered 13 év ago

Ha megnézeték akkor meg találod a labor eredményen . ugy keresd ahogy ide le van irva.  HgbA1  ÉS MELETE AZ ÉRTÉK.

Sára Biró answered 13 év ago

 Marikám,nagyon jól írod"sunyi betegség" ez,és valóban évekkel azelőtt már cukorbeteg lehettél. Nem hiszem,hogy nem néztek HgbAlC-t mert a gyógyszer indításakor meg szokták nézni,és Te már abból a gyógyszerből a maximális dózist szeded. De ha már fél éve vagy "regisztrált cukorbeteg" akkor ismét kérhet az orvosod hgbA1C-t,aminek 7% alatt kell lennie,hogy ne alakuljanak ki a szövődmények. labor beutalót háziorvos is adhat. Azért nézd meg a zárójelentést,hátha felfedezed,mert kíváncsi vagyok,hogy mennyiről indult:-) Krisztike megmagyarázta,hogy van írva,köszi:-)!

Cukorszem Klub answered 13 év ago

A cukorbetegek hány százalékánál van már szemfenék elváltozás, amikor diagnosztizálják a betegséget?

Kedves Sára Bíró!
A frissen felfedezett cukorbetegek kb. 5-10 %-ában van jelen valamilyen formája a retinopathiának, de ez kortól és a vércukorszinttől is erősen függhet.