A családunkba nem volt cukros én miért lettem cukros?

KérdésekA családunkba nem volt cukros én miért lettem cukros?
Margit Szatmári kérdezte ennyi ideje: 13 év

A családunkba nem volt cukros én miért lettem cukros?

2 Válasz
Sára Biró answered 13 év ago

  A cukorbetegség kialakulásához az örökletes tényezőkön kívül,úgynevezett környezeti tényezők is hozzájárulnak.Melyek ezek?

  • mozgásszegény életmód
  • helytelen táplálkozás
  • kettő eredményeként fellépő kövérség,melynek eredménye úgynevezett metabolikus syndroma
  • A metabolikus syndroma tartozékai:hasi típusú elhízás,szénhidrát anyagcsere zavar,magas vérzsír értékek,magas húgysav szint, a vér fokozott alvadási hajlama,magas vérnyomás

Violetta Varga answered 13 év ago

  Az 1-es típusú cukorbetegségnél a genetikai tényezők ma már jól . ismertek, egy ismert géncsoporthoz kötött, azonban fontos tudni, hogy nem a cukorbaj, hanem csupán csak a fogé­konyság, a hajlam öröklődhet. Az autoimmun folyamatok beindulását különböző környezeti tényezők befolyásolják, például egyes vírusfertőzések, az ivóvíz és a táplálékok nö vekedő nitráttartalma, a csecsemők korai tehéntejes táplá lása.

• A beindult autoimmun folyamatok, ha a hasnyálmi rigy beta-sejtjeinek 75%-át elpusztítják, akkor manifesztá lódik a cukorbetegség. A 2-es típusú cukorbetegeknél is van egy hajlam, egy örökletes tényező, több mint száz anyag csere-folyamatokban szerepet játszó gén hajlamosító szere pét mutatták ki az utóbbi években. Ismeretes, hogy akinek a családjában a felmenőknél cukorbetegség fordult elő, ott az utódoknál is nagyobb esély lesz a cukorbetegség kifejlő désére.

• Megfigyelték, hogy kis súllyal született egyéneknél is gyakoribb a diabetes előfordulása, valamint olyan asszo nyoknál, akik túlsúlyos babát hoztak a világra. Egyes nép csoportoknál, a fejlődő országokban, ahol az addigi szerény táplálkozást a bőség, a fizikai terhelést a kényelmes moz­gásszegény, tunyább életmód váltotta fel, ott gyakoribb lett a cukorbaj kialakulása. Ez megfigyelhető a vidéki és váro si életmód közti különbség mellett is, utóbbiaknál is gyako ribb a diabétesz.

• A rohanó, stresszel teli világunk is kismér tékben elősegíti a cukorbetegség megjelenését. Egyértel műen igazolt, hogy az elhízással a cukorbetegség kialaku lása növekszik, erre a magyarázat a fent leírt sejt-recepto roknak a károsodott működése, az ún. inzulinreszisztencia. A mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel vezet a többletsúly eléréséhez.

• A tv és számítógépes világ mellett egyre kevesebbet mozgunk, sajnos ezzel is nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a génjeinkben hordozott cukorbetegség-hajlamot a felszínre hozzuk. A fentiek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 2-es típu sú cukorbetegség kialakulása az esetek nagy részében meg előzhető az életmód változtatásával.

• Ehhez napi egy óra erőteljes séta a szabad, friss levegőn, kalóriaszegény étrend a rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök, valamint a magvas barna kenyerek fogyasztása szükséges.