A cékla nem csak étel , hanem gyógynövény is .Amellett ,hogy C vitaminban gazdag erősíti az immunrendszert,méregtelenít és gátolja a ráksejtek kialakulását a szervezetben . A cékla vérképző, a savbázis egyensúlyát és máj anyagcsere zavarait is szabályozza . A C vitamin akkor marad meg teljes egészében a céklában , ha nyersen megtisztítva jó vékonyan felszeleteljük , mint az uborkát ha salátát készítünk, azzal a különbséggel , hogy köménnyel ízesítjük és nem fokhagymával . Így jó ropogós marad és tele vitaminnal .
Mindig van itthon cékla nagyon finom szeretjük még úgy is fogyasztjuk hogy kivesszük az üvegből és magába esszük!!
A cékla nagyon hasznos,főleg a frissen készített,aki tudja nyersen fogyasztani ajánlott. Sőt rákos megbetegedésben is igen jó.
A cékla segít a daganatos betegségek megelőzésében, ugyanis a céklában levő antocián a rák bizonyos stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben.
A cékla immunerősítő bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával fokozhatod szervezetedben a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, elkerülheted az influenzát az őszi-téli hónapokban.
Receptötlet,nemrég olvastam:
Reszeld le a friss céklagumót, és adj hozzá körtét, reszelt almát, esetleg egy kis citromlevet. Ha akarod, egy villával pépesítheted is az így kapott mixet. Fogyaszd magában vagy akár húsok mellé, savanyúságként.
Köszi Etelka kipróbáltam,ezt a céklás receptet, a nagy lyukú reszelőn lereszeltem és finom volt!
Nemrég voltam üzletben és céklát vettem,salátának. Én megszoktam főzni és meghámozni,utána őrölt kömény és torma.
Ildikó Gáspárné Fehérvári írta: Cékla saláta: Kicsit főzni, reszelni, + bors, fokhagyma, só, egy kanál tejföl, majonéz: fogyasztás előtt tedd a hűtőbe.: nagyon finom!
Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.