A cékla hasznos vitaminforrás.Használjátok?

KérdésekA cékla hasznos vitaminforrás.Használjátok?
klari50 kérdezte ennyi ideje: 11 év
12 Válasz
Best Answer
Marika answered 11 év ago

A cékla nem csak étel , hanem gyógynövény is .Amellett ,hogy C vitaminban gazdag erősíti az immunrendszert,méregtelenít és gátolja a ráksejtek kialakulását a szervezetben . A cékla vérképző, a savbázis egyensúlyát és máj anyagcsere zavarait is szabályozza . A C vitamin akkor marad meg teljes egészében a céklában , ha nyersen megtisztítva jó vékonyan felszeleteljük , mint az uborkát ha salátát készítünk, azzal a különbséggel , hogy köménnyel ízesítjük és nem fokhagymával . Így jó ropogós marad és tele vitaminnal .

Zsuzsanna Német answered 11 év ago

 Mindig van itthon cékla nagyon finom szeretjük még úgy is fogyasztjuk hogy kivesszük az üvegből és magába esszük!!

etelka1964 answered 11 év ago

 A cékla nagyon hasznos,főleg a frissen készített,aki tudja nyersen fogyasztani ajánlott. Sőt rákos megbetegedésben is igen jó.

Ati42 answered 11 év ago

A cékla  segít a daganatos betegségek megelőzésében, ugyanis a céklában levő antocián a rák bizonyos stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző hatása miatt is használja, valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben.

etelka1964 answered 11 év ago

 A cékla immunerősítő bővelkedik  C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával fokozhatod szervezetedben a betegségeket leküzdő antitestek, a fehérvérsejtek termelődését, elkerülheted az influenzát az őszi-téli hónapokban.

Receptötlet,nemrég olvastam:
Reszeld le a friss céklagumót, és adj hozzá körtét, reszelt almát, esetleg egy kis citromlevet. Ha akarod, egy villával pépesítheted is az így kapott mixet. Fogyaszd magában vagy akár húsok mellé, savanyúságként.

klari50 answered 11 év ago

 Köszi Etelka kipróbáltam,ezt a céklás receptet, a nagy lyukú reszelőn lereszeltem és finom volt!

Sára Biró answered 11 év ago

Nemrég voltam üzletben és céklát vettem,salátának. Én megszoktam főzni és meghámozni,utána őrölt kömény és torma.

Sára Biró answered 10 év ago

 Ildikó Gáspárné Fehérvári  írta: Cékla saláta: Kicsit főzni, reszelni, + bors, fokhagyma, só, egy kanál tejföl, majonéz: fogyasztás előtt tedd a hűtőbe.: nagyon finom!

Sára Biró answered 10 év ago

Cékla
 A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és almalével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele. 

Marika answered 10 év ago

Nagyon jó ételek színezésére is , pl a burgonyának különleges színt ad .