A betegoktatás szerepe a cukorbetegeknél.

KérdésekA betegoktatás szerepe a cukorbetegeknél.
Sára Biró kérdezte ennyi ideje: 13 év

 Nagyon sokszor arról beszélünk,hogy a betegek nem úgy esznek,nem úgy adják az inzulint stb..ahogy kellene. Sajnos sokszor meg sem értik és szégyenlik kérdezni mit ,hogyan kell csinálni. Pedig nagyon fontos,ha a beteg megkérdezi az edukátortól,hisz kérdezni nem szégyen.
Örömmel tapasztaltuk a héten milyen sok jól edukált cukorbetegünk van,mert ugye inkább arról írunk hogy milyen elrettentő dolgok vannak. Igen is több beteget is megdicsértünk nem egy volt akinek 10-es HgbAlC-ről 8, 7.5 %-ot sikerült elérni. Meg kell ilyenkor dicsérni a kedves beteget,hogy így is lehet csinálni.

Esetleg ti kaptatok már dicséretet? Vagy mi a véleményetek ezzel kapcsolatosan?

9 Válasz
Marika answered 13 év ago

Igen volt amikor megdicsért a főorvosnő és az ember ettől még jobban érzi magát és jobban odafigyel . Nagyon fontos a betegeknek , hogy " díjazzák" a munkájukat , mert ez egy csapat munka a cukorbetegség kezelése , mert sok múlik a beteg hozzá állásán . A cukorbetegek 2/3 részben önmaguk gyógyítói , mert nem foghatják mindenkinek a kezét , hogy mikor mit csináljon ha ő nem akarja és nem teszi ezt .Nagyon sokat lehet tanulni egymástól , ezekkel a beszélgetésekkel ellesni a hibáink megoldását . Nagyon jónak tartom ezt az oldalt , mert itt mindenki bátran megkérdezheti ha valamit nem ért , vagy nem tud . Az orvosnál az a baj , hogy nagyon kevés idő jut egy emberre és sokszor amikorra beér a beteg el is felejti , hogy mit szeretett volna megkérdezni .

Sára Biró answered 13 év ago

Marika először is nagyon örülök,hogy hasznosnak találod az oldalt lényegében azért indult,hogy egymáson segíteni lehessen.Valóban nagyon rövid a rendelési idő,sokszor úgy érzem mintha futószalagon dolgoznánk. Azért mindenkinek elmondom reggeliben jöhet és kérdezhet bármikor.Szerintem nagyon fontos a tájékozódás,és a vércukor értékek elemzése,hogy otthon tudja a beteg mikor mit kell csinálni.Az érdeklődő,odafigyelő betegeket nagyon szeretem (természetesen mást is 🙂

kontra istvánné answered 13 év ago

Sziasztok  engem is megdicsért a főorvos hogy nagyon jó a  HgbAIC  9,8-ról  lement 6,8-ra.

Sára Biró answered 13 év ago

Gratulálok Icuka,ez tényleg nagyon szép és mondhatni ideális :-).
Most az MDT által elfogadott HgbAlC érték 6-8 % között van. Idős betegnél 7.5-8 %  elfogadott,mert,ha hypozik a beteg az veszélyesebb mint a 8%-os HgbA1c.

Mária Balázs answered 13 év ago

nagyon fontos az ismeretk bővítése, és igen a ha megérdemeljük a dicséret is fontos!

Sára Biró answered 12 év ago

 Esetleg valakit megdicsértek,vagy netán figyelmeztették,hogy nem jól mennek a dolgok?

Erzsok answered 12 év ago

 Szeretnék közzé tenni egy tanulságos történetet ami tegnap esett meg velem.Soha nem gondoltam volna,hogy pont egy olyan napon megy tönkre a tollam amikor nincs semmi segitség.Elmentünk a férjemmel a kertbe egy pár napra pihenni.Rém állom lett a pihenés.Eljött a du 5 óra mérni szurni enni.Minden simán ment és egyszercsak szétesett a tollam.Hirtelen pánikba estem elöször aztán hirtelen kitaláltam,hogy adjam be az inzulint magamnak.Kézikinyomást kellett alkalmazni.Nem ugy sikerült ahogy akartam és leesett a cukrom 2,1-re már ettem és fel kellet volna mennie.Ekkor jutott eszembe a kocka cukor.elöször 1 db kicsi vizzel félóra mulva megemelte 4,5-re és utánna még 1 db vizzel na igy sikerült 5,1-re feltornázni.Közben állandoan mértem félóránként.Mikor mindenen tul voltam haza is jöttünk.Megusztam a rosszullétet szerencsére.Nagy tanulság szomomra,hogy 2db tollat kell hordani vagy az éjszakait kellett volna használni.A méry méröm állandoan velem van és mindig tudok mérni ehez igazitom a tenni valomat.Mindig történik valami,de muszály megoldani nem pánikolni.Remélem más nem járt igy?

Sára Biró answered 12 év ago

 Szia kedves Erzsok! Köszi,hogy leírtad ezt a történetet. Valóban az ilyenkor a legjobb megoldás,ha  a másik tollal adunk inzulint. De mi van olyankor ha nem egyforma a beadó toll? Érdemes pót tollat tartani,illetve van olyan műanyag steril egyszer használatos fecskendő amelyikkel lehet inzulint beadni. Érdemes ilyent legalább beszerezni.
Esetleg mással történt hasonló eset?

Julcsi answered 12 év ago

Hát igen! Én magától az oldal szerkesztőjétől, Sárikától és Szabó főorvos úrtól kaptam dícséretet. Csoda szép profilt produkáltam amin még magam is meglepődtem. Mondhatni, nagyon jó érzés volt és büszkeséggel töltött el! Jó lenne, ha mindig olyan eredményeim lennének! No meg a fogyásomért is dícséretet kaptam! Az olyan jó érzés! Ez az oldal meg nagyon jó, sok mindent tudunk egymástól-egymásról, tanulunk mások és magunk hibáiból. Talán többet is foglalkozunk így magunkkal, hogy legyen mit megosztani másokkal!