1-es tipusú cukorbeteg vagyok,napi 4 insulinnal.Fel szeretnék szedni pár kilót.Van rá mód?

Kérdések1-es tipusú cukorbeteg vagyok,napi 4 insulinnal.Fel szeretnék szedni pár kilót.Van rá mód?
Juhász Róbert kérdezte ennyi ideje: 13 év

Mindenhol csak a fogyásról adnak tanácsot,én hízni szeretnék de eddig nem sok eredménnyel jártam.Napi 4 alkalommal insulinosok.A testépítés nem nekem való mert az izomtömeg gyarapodásához főleg a táplálkozás szükséges amit én nem tehetek meg mértéktelenül.Ha valakinek van valami tippje segítsen.
Köszönöm

10 Válasz
Best Answer
Sára Biró answered 13 év ago

Kedves Róbert!
Egyelőre néhány kérdést szeretnék feltenni,majd megpróbálunk ötletet adni!
 A cukor anyagcsere rendben van? Mennyi a HgbA1C? Hány gramm  szénhidrátot eszel naponta? 
Fizikai munkát végzel-e? Naponta 3 vagy 6 alkalommal eszel?

Juhász Róbert answered 13 év ago

Tisztelt Sára.
Épp egy insulin módosító programban veszek részt,eléggé ingadozik a vércukrom,épp most mértem 10,2mmol volt,valószínű a vacsora előtti insulin adag kevés,mer napközben 5-6 között mozgott.
Jelenleg állandó munkát nem végzek,de falun lakom az ottani élet jár némi munkával.Pontosan nem tudom a szénhidrát mennyiséget megadni,de 3-szor szoktam étkezni.

Sára Biró answered 13 év ago

 Nagyon csodálkozom,hogy nem mondták hány gramm szénhidrátra vagy beállitva.
Írod,hogy most módosítják az inzulin adagod,akkor valószínű rossz volt a szénhidrát anyagcseréd és azért nem tudtál hízni!
Megpróbálok egy 220 gramm CH körüli étrendet összeállítani!Addig is ha méssz a gondozóba légyszíves kérdezd meg mennyi kalória, és mennyi CH javasolt!
Napközben azért volt 5-6 között a vércukrod,mert vsz.többet mozogtál.Ilyenkor lehet többlet szénhidrátot bevinni,például ha valami nehezebb munkát végeznél 5-ös cukorral nem szabad elkezdeni dolgozni!

Juhász Róbert answered 13 év ago

Havonta járok a gondozóba,hetente hívnak mert hetente 1-szer hétpontos mérést kell végeznem.Egy programban veszek részt amibe én egyeztem bele,ezt azt hiszem több ország közösen végzi.Előtte évekig novorapid.és lantus insulint adtam,de már nem igazán tudtam vele tartani a mértéket,most vissza állítottak,actrapid,és insulatardra,amit már 2005-ben lecseréltek egyszer,hogy nem elég hatásos.
Megnéztem egy ambuláns lapot ott is 220 gramm a ch amit elő írtak.
Ugy értsem ha állandósul a vércukrom akkor esélyem van a hízásra?
Anyagilag nem igen tehetem meg,hogy mindenféle,ételt vegyek,ugyanis 27000 ft a szoc.segélyem amit a nyugdíjfolyósítótól kapok,ha épp nem vonják el ugyanis most voltam felülvizsgálaton,a párom épp munkanélküli,2 gyermekem van,az egyik laktózérzékeny.Nem túl rózsás a helyzet.  

Sára Biró answered 13 év ago

 Igen,ha javul a szénhidrát anyagcsere zavar akkor lehet hízni! Most humán inzulin kezelésen van mint látom,akkor 6 alkalommal kellene étkezni!?! Lehet azért tette vissza az orvosa analógról-humánra hogy több alkalommal tudjon enni! Akkor ennek függvényében küldenék esetleg egy étrendi mintát!
3x étkezik?

Juhász Róbert answered 13 év ago

Nekem mindig azt mondták,hogy 3 szor étkezzem,még a kórházban sem kaptam tízórait meg uzsonnát sem.
Régen actrapid és insulatard insulint írtak,majd évekig novorapid és  lantust,most megint actrapid-insulatard az insulinom.De állítólag nem ez lesz a vége,most hetekig kisérleteznek velem,amit én szenvedek meg.amúgy 3 x étkezem amúgy.

Sára Biró answered 13 év ago

Úgy vélem felfedezni,hogy egy stady programban van  benne,ezért most azt kell betartani amit a diabetológiai gondozóban mondanak. Nem tudom,hogy nem hypozik napközben,ha csak 3 alkalommal eszik?
Nagyon kíváncsi vagyok erre a" kisérletezésre",mert én erről még nem hallottam! érdeklődve várom!
Legközelebb amikor a gondozóba megy azért  kérdezze meg hány gramm szénhidrátot osszon el,és milyen arányban és biztos-e a 3x-i étkezés!

Juhász Róbert answered 13 év ago

Volt már hypo napközben,volt éjjel,hajnalban,akkor volt már 20 feletti vércukrom ezért írtam,hogy én szenvedem meg.Egy füzetet kell vezetnem,heti egyszer kötelező a 7 pontos mérés,havonta kontroll.Vérvétel,súly vérnyomás mérés,ami utóbb már magas volt.Étkezésről nem szóltak.elkérik a maradt insulint,a füzetet,és kezdődik egy másik hónap,új füzet,insulin….!Pedig állítólag több ország végez ilyen programot.mert többen járnak ilyen kontrollra mint én.

Sára Biró answered 13 év ago

Többféle program van! Mindenképpen kérdezzen rá az étkezésre!
Nem lehet,hogy az utazástól való félelme mostanában jelentkezett,mivel tudja,hogy hetente kell utazni!? Ha az anyagcsere rossz többet kell vizelni ! Sokáig tart még a program? Merjen kérdezni a gondozóban,akkor sokkal jobban fogja érezni magát!

Juhász Róbert answered 13 év ago

Már több mint egy éve,van ez a félsz,csak nem igen foglalkoztam vele,ráfogtam a cukorbetegségre.A programba dec.28.vettek be.Meddig tart?Még 2 hónap biztos,hogy utána mi lesz,nem tudom.
Jó lenne már ha állandósulna a vércukrom,de amíg így állogatják az insulint,erre vajmi kevés az esélyem.Sokszor a 6x étkezés jobb lenne,főleg mikor dolgoztam akkor éreztem,hogy a három az kevés.